Fridolin: Den som riskerar dödsstraff har rätt till asyl

Uppdaterad
Publicerad

Den som riskerar dödsstraff har rätt till asyl. Det sade språkröret Gustav Fridolin (MP) i Agenda utan att direkt ta ställning till om Edward Snowden ska få asyl i Sverige.

Från flera håll förs nu fram kravet att visselblåsaren Edward Snowden ska få politisk asyl i Sverige. En av dem är Walter Mutt, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson.

 – Det är en skam för både Sverige och EU att Putin, en demokratiskt tvivelaktig ledare, är den enda som erbjuder en hjälte som Edward Snowden asyl, säger Valter Mutt till SVT.

Snowden portades från UD

Enligt Walter Mutt borde Sverige ge asyl åt Snowden, trots att denne i USA anklagas för spioneri. Enligt Mutt bör man se Snowdens agerande på samma sätt som historiska giganter som Gandhi eller Mandela.

– Han har avslöjat en övervakning av närmast orwellska proportioner, säger Mutt som även tycker att Snowden skulle kunna få åka i det svenska regeringsplanet från Ryssland.

Förhindrad uttala sig

– Den som har rätt att få asyl, till exempel för att man riskerar dödsstraff, ska ha möjlighet att få det, sade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i Agenda.

Däremot ville Fridolin inte svara på om just Edward Snowden ska få asyl i Sverige.

– Jag är som minister förhindrad att svara på den frågan, sade Fridolin och hänvisade till att han då skulle lägga sig i en process som ska avgöras i domstol.

– Vi har en ordning i Sverige där asylfrågor inte avgörs i regeringen utan i domstolar.

Enligt Fridolin har vi dessa domstolar för att asylprocessen ska vara rättssäker.

– Det gäller även Edward Snowden, sade han.

Förbjudet även i Sverige

Alla gröna partier inom EU arbetar för att man inom EU ska lösa den här situationen, påpekade Gustav Fridolin.

– Men man ska komma ihåg att det han gjorde är förbjudet i USA och skulle också vara förbjudet i Sverige. Samtidigt har det lett till viktiga avslöjanden och en viktig integritetdiskussion, tillade Fridolin.

Språkröret och utbildningsministern sade också att han hoppas att Snowdens avslöjanden ska leda till förändringar som leder till att människors integritet värnas.

Regeringsplanet inte aktuellt

Maria Ferm, riksdagsledamot för Miljöpartiet och talesperson i migrationfrågor, skriver på twitter att de som är i behov av internationellt skydd ska få det men att det inte är aktuellt att ändra regelverket enbart för Snowden.

”Vi vill inte ändra asylreglerna för att ge Snowden asyl, utan han borde självfallet få en rättssäker prövning som alla andra”, skriver hon.

Ferm avvisar också partikollegan Valter Mutts förslag att Sverige kan använda regeringsplanet för att hämta Snowden i Ryssland.

”Att regeringsplanet skulle skickas för att hämta Snowden för att ge honom asyl är inte något MP föreslagit”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden portades från UD

Mer i ämnet