Foto: TT

Halloween ingen riskfri helg

Uppdaterad
Publicerad

Halloween är inte bara spex och fest. Det är också en helg då många tonåringar riskerar att råka illa ut.

Höstlovet kulminerar med halloween och det är inte en vågad gissning att många laddar för fest i kväll. Och även om alkoholkonsumtionen bland ungdomar gått ned de senaste åren har halloween vuxit till en av årets festarhelger, då ett antal tonåringar testar alkohol för första gången. Läge för vuxna att hålla sig vakna, med andra ord.

– Vuxna har naturligtvis ett stort ansvar för att veta vad deras barn gör. Den stora faran är om någon som druckit för mycket blir liggande någonstans utomhus, och kanske somnar eller blir utsatta för brott, säger Christer Nordström, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

Olämpligt förse barn med alkohol

Hans erfarenhet är att halloween inte är den värsta helgen mätt i omhändertaganden och bråk. Men erfarenheterna är ändå tillräckligt många för att polisen, länsstyrelserna, Systembolaget och andra i nätverket Tänk om vädjar till föräldrarna att hålla koll, ta stöd av andra föräldrar och att inte förse sonen eller dottern med alkohol.

När Folkhälsomyndigheten lät ett par tusen tonårsföräldrar reagera på påståendet ”Om jag ger min tonåring alkohol så är jag i alla fall säker på vad han/hon dricker” instämde 13 procent. Men det är att invagga sig själv i falsk trygghet, enligt Tänk om. Ett ”nej” hemma ökar i stället sannolikheten för att sonen/dottern börjar dricka vid senare ålder och att de dricker mindre.

– Om man förser sitt barn med alkohol vet man vad de har med sig, javisst. Men är det lämpligt att göra så? Det kan man starkt ifrågasätta, säger Christer Nordström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.