Foto: SVT

Hälsokontroller gör dig friskare

Uppdaterad
Publicerad

Hälsokontroller som görs med efterföljande stöd får människor att hålla sig friska. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.

Hälsokontroller är väldigt vanliga inom svensk företagshälsovård. Men det görs allt färre. Förra året kom dessutom en stor internationell studie som visade att de i princip var verkningslösa.

Men en studie som Karolinska institutet publicerar i dag visar att kontrollerna minskar sjukfrånvaron och håller människor friskare. Det som är viktigt är att det görs en uppföljning där den anställde får hjälp med att förändra sina levnadsvanor om det behövs.

– Det räcker inte bara med feedback om att du röker för mycket eller rör på dig för lite, säger professor Irene Jensen, som står bakom den nya forskningsrapporten.

Individuellt anpassade

Insatserna kan vara att få hjälp med att sluta röka eller att motionera mer. De ska vara individuellt anpassade och ges av företagshälsovården. Arbetsgivaren ska bara få veta hälsoläget på gruppnivå.

– Det handlar om att nå de individer som behöver förändra sig. Då får du de mest kostnadseffektiva resultaten, säger Irene Jensen.

Men hon höjer samtidigt ett varningens finger för att arbetsgivarna kan glömma bort själva arbetsmiljön när mycket fokus läggs på arbetstagarnas levnadsvanor.

– På hälsokontrollerna frågar man ofta om stress och krav på jobbet, men det är mer sällan man gör något åt arbetsmiljön. I framtiden bör vi nog titta på hur vi kan få med arbetsrelaterade faktorerna i hälsofrämjandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.