Hamburgare återkallas

Uppdaterad
Publicerad

Svenska matleverantörer återkallar flera partier av frysta hamburgare. Hamburgarna ingår i det parti om 50.000 ton kött som holländska myndigheter tidigare i april återkallade.

Ett av återkallandena gäller märket Eldorado som Axfood levererar.

-Vi har fått beskedet i dag om att de här hamburgarna ingår där, säger Elin Jarl, presskontakt på Axfood, och syftar på det jätteparti kött som holländska myndigheter tidigare återkallade eftersom ursprunget var oklart och köttet kunde innehålla hästkött.

Hästköttsskandalen 2013

Elin Jarl kan inte förklara varför beskedet dröjt.

Hamburgarna är på 90 gram styck och i förpackningar om 10 eller 20 stycken. De har bäst före-datum mellan november i år och januari nästa år.

Sålda av flera kedjor

Hamburgarna har sålts i butiker hos Willys, Hemköp, PrisXtra och Tempo. Produkterna är stoppade och kan inte passera kassan, uppger Axfood.

Tidigare har Livsmedelsverket angivit att 25 svenska företag köpt partier av det kött som återkallades.

Även Coop återkallar

Också Coop återkallar frysta hamburgare, av de egna varumärkena Coop samt X-tra. Det gäller 4.800 förpackningar Coop-hamburgare på 90 gram i förpackningar om åtta samt 2.600 förpackningar X-tra-hamburgare på 90 gram i förpackningar om 20 stycken, alla med bäst före-datum i november i år.

Också detta kött kommer ur det parti som holländska myndigheter agerat emot.

-Det härleder sig till samma problematik, säger Kristofer Myrevik, informationschef på Coop.

Han uppger att Coop fick besked av sin leverantör på fredagen. Nu informeras butiker runt om i landet. Konsumenter kan ännu ha produkterna hemma, påpekar Myrevik.

-Då får man lämna tillbaka dem i butiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet