Han startade polisernas Facebookgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Johan Svanestrand är en av de poliser som startade Facebook-gruppen där poliser hånar sina kritiker grovt.

– Vi har aldrig tagit bort något, men det ångrar jag nu. Vi borde ha varit mindre toleranta, säger han till SVT Nyheter.

Efter Expressens avslöjande om gruppen på Facebook där drygt 5000 poliser är medlemmar och där både chefer, debattörer och journalister hånas efter att ha kritiserat poliskåren, berättar nu polisen Johan Svanestrand för SVT Nyheter hur han tänkte när han startade gruppen 2012.

– Vi ville samla poliser runt om i landet för att diskutera dåliga arbetsvillkor och missnöje om chefer, säger han.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Ångrar sig

De åtta poliser som startade gruppen träffas sällan, men brukar ibland diskutera på telefon och gå igenom vissa av trådarna på gruppen. Men trots det har man aldrig tagit bort några kommentarer fast bland annat tv-profilen Elisabet Höglund har kallats ”dement” och ”häxa” och andra journalister kallas för ”skit som luktar illa”.

– Det är inte ok, inte någon gång. Jag ångrar att vi inte tog bort något. Nu i efterhand inser jag att jag borde ha hanterat det annorlunda, säger Johan Svanestrand.

Aldrig uteslutit någon

Enligt Svanestrand har man aldrig uteslutit någon ur gruppen, förutom de som slutat som poliser.

– Jag har inte varit dagligen inblandad men det är några trådar under våren som inte känts schyssta. Då har vi mer gått in och bett folk att sansa sig och tänka på tonen, säger han.

Hur upplever du själv tonen i gruppen?

– Den är blandad, men väldigt bra många gånger. Men några gånger riktigt dålig. De uttalanden som Expressen har fått fram är rätt horribla.

Men Svanestrand menar att det handlar om enstaka fall i en stor mängd inlägg.

Vad säger den här gruppens påhopp om mentaliteten inom poliskåren?

– Att vi har ett problem inom kåren, absolut. Alla poliser är inte bra, men många är det. Men de är inläggen är inte tongivande. Det är många poliser som också reagerat på inlägg i tonen och de poliser jag träffar dagligen speglar inte den här bilden som kommit fram. säger Johan Svanestrand.

Hur kan gruppen ha gått från fackliga frågor till grova påhopp på journalister och debattörer?

– Jag vet inte. Min bild är att poliskåren är en sjuk organisation, det är inte så att alla poliser har dålig människosyn – men det kommuniceras inte riktigt från toppen vad man ska göra och varför. Det är ett klimat där man som anställd inte får säga vad man tycker. Det är en hierarkisk organisation där mycket gammalt finns kvar och avarter frodas i ett sådant klimat, men de är inte i majoritet.

Johan Svanestrand ska nu sätta sig med de sju andra administratörerna och diskutera gruppens framtid. Under dagen har flera poliser reagerat på avslöjandet i forumet, på olika sätt, enligt Svanestrand. Vissa har uttryckt besvikelse för att någon läckt kommentarer, andra har blivit upprörda över påhoppen och andra har meddelat att de kommer lämna gruppen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Mer i ämnet