Foto: TT

Överläkare: Bra att fler tar reda på risken för cancer

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler testar sig för att upptäcka ärftlig bröstcancer och äggstockscancer. Det leder till att allt fler opererar bort bröst och äggstockar i förebyggande syfte. Ökningen är bra, anser överläkare Brita Arver på Radiumhemmet i Solna. Men hon understryker också att patienter måste förbereda sig på vad operationerna innebär. – Det handlar inte om att få snygga bröst utan att slippa cancer, säger hon.

De tre sista åren så har utredningarna ökat med ungefär 30 procent uppskattar Brita Arver, överläkare och docent på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna.

– Det är en ganska så stor ökning, säger hon.

– Om man gör det och har hög risk så tycker jag att det är bra. Det är bra att det här uppmärksammas och att fler och fler tar reda på det.

En del får avslag

Vid en utredning tar läkarna in journaler från släktingar och ser om patienten har en ökad risk. Finns en ökad risk så görs ett test för att ta reda på om patienten har någon av de två muterade bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2.

– En del får avslag, men de kanske får ett lugnande besked att i din familj finns ingen anledning att göra det här och då hoppas vi att man tar till sig det, säger Brita Alver.

Kan inte amma

För att komma i fråga för en operation krävs att patienten har nära släktingar på antingen mammans eller pappans sida som har drabbats.

– Om någon i släkten har haft bröstcancer då är det inte en ökad risk, det kan man inte säga. Det ska vara nära släktingar eller så kan det vara någon som inte har en aning om hur det ser ut i familjen, till exempel om man är adopterad.

Vad finns det för risker med operationen?

– Riskerna är att man ångrar sig, att man inte tycker att det blev bra och känner att man inte vill leva med de här brösten till exempel. Men det går inte att backa bandet. Så det gäller att man är väl förberedd och att man kommer ihåg varför man har gjort operationen. Det handlar inte om att få snygga bröst utan att slippa cancer. Sedan kan man inte amma, så kan man vänta tills man har skaffat sina barn så är det bättre ur risksynpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.