Handlare ska kunna porta snattare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ge butiksinnehavare möjlighet att portförbjuda snattare och samtidigt skärpa straffen för snatteri.

Snatteri ses i dag som ett mindre allvarligt brott än stöld. På torsdagen tillsätter justitieminister Beatrice Ask en utredning som ska se över problemet och föreslå åtgärder, skriver Dagens Nyheter.

Det finns redan i dag möjligheter för handlare att utestänga notoriska snattare från en butik. Men det räcker inte, enligt justitieminister Beatrice Ask.

-Det går att porta folk i dag, men man kan inte göra så mycket om de bryter mot det, vilket gör att det blir ganska tandlöst. Det framhålls från näringslivet att det är ett problem, och då finns det anledning att titta på det, säger hon.

-Vi vill ha en skarpare syn på snatteri. Det betraktas ibland som ett mindre allvarligt brott, men det är faktiskt allvarligt och det sätts också ofta i system, säger Ask.

En av de första frågorna som kommer att lyftas fram är hur rättssäkerheten ska garanteras.

Utredningen ska vara klar i slutet av nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.