Ta det lugnt i midsommartrafiken. Enligt statistiken är midsommardagen den allra farligaste när det gäller dödsfall i trafiken – i snitt dör sju personer varje år i trafiken under midsommarhelgen varje år. Foto: TT

Här är de farligaste vägarna i midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarhelgen skördar i snitt sju liv i trafiken varje år när trycket på vägarna mer än mångdubblas.

Enligt statistik från Transportstyrelsen så dör i snitt sju personer i den svenska trafiken under midsommarhelgen varje år. Statistiken bygger på sammanställningar från 1995 fram till 2013. Dessutom skadas nästan 300 personer i samband med trafikolyckor.

Trafiken mångdubblas

Enligt Motormännen, som har satt ihop en lista med de farligaste vägarna i landet, så beror den mörka statistiken primärt på att trycket på vägarna blir oerhört intensivt under en kort period.

– Vi har tittat på vilka vägar som historiskt är mest belastade under midsommarhelgen. Vi har även vägt in trafikpolisens information om utsatta vägar, och så vägs vägarnas säkerhetsstandard in, säger Erik Kjellin som är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Totalt ökar trafiken med 50 procent på det svenska vägnätet jämfört med ett medeldygn på året, och på vissa vägar till populära midsommarorter mångdubblas trafiken. Detta är enligt Erik kjellin ofta vägar med låg säkerhetsstandard.

Midsommardagen farligast

Enligt Transporstyrelsens statistik så är midsommardagen den allra farligaste när det gäller dödsfall i trafiken. Däremot är torsdagen innan midsommarafton när det gäller olyckor med lindriga eller allvarliga skador.

– Midsommarnatten och midsommardagen är de dagarna då flest kör berusade vilket leder till fler dödsfall. Torsdagen innan har folk bråttom och kör för fort vilket leder till fler olyckor med personskador som följd, säger Erik Kjellin.

De farligaste vägarna i midsommartrafiken

Väg                Sträcka 

E20                Göteborg – Laxå 

E4                  Hudiksvall – Sundsvall 

E22                Malmö – Norrköping 

E45                Göteborg – Östersund 

E14                Sundsvall – Östersund 

E16                Gävle – Falun 

26                  Halmstad – Jönköping (Nissastigen) samt Mariestad – Mora 

50                  Örebro – Borlänge 

70                  Enköping – Borlänge

Källa: Motormännen

Så många har dött i midsommartrafiken de senaste tio åren

2013 7

2012 1

2011 6

2010 6

2009 8

2008 7

2007 7

2006 7

2005 11

2004 8

2003 12

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.