Grafik: SVT

Här är sjukhusen där flest får infektioner och trycksår

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i en unik sammanställning satt ihop siffror över de vanligaste vårdskadorna. Den visar att på vissa sjukhus är det farligare att vara patient.

Granskningen visar hur olika sjukhus klarat av att undvika att patienterna får trycksår och infektioner. Tillsammans utgör dessa 40 procent av vårdskadorna och vanligast är infektioner.

De bästa sjukhusen har så lite som två procent trycksår eller infektioner, och de sämsta upp till mellan 12 procent infektioner och 16 procent trycksår.

SVT granskar sjukvården

Fem sjukhus finns i den tredjedel som ligger högst, i både gruppen med flest infektioner och den med mest trycksår. Bland de mellanstora sjukhusen är det Norrköping, Gävle, Falun och NU-sjukvården med sjukhus i Uddevalla och Trollhättan. I gruppen mindre sjukhus är det Hässleholms sjukhus som finns med i båda.

Magnus Söderbergh är chefläkare på NU-sjukvården Västra Götaland, och han säger att de frågat avdelningscheferna mer om budgeten än om patientsäkerheten tidigare:

– Det har vi nog gemensamt med stora delar av Sverige. Det är ju lite en kulturfråga, det handlar om vad är det vi frågar efter. Vi har nog fokuserat lite väl ensidigt på ekonomi och där för vi in mer och mer att efterfråga kvalitet, vilken patientsäkerhetsnivå man har och att man jobbar med de frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar sjukvården

Mer i ämnet