Foto: Scanpix

Har du koll på de nya lagarna?

Uppdaterad
Publicerad

Utökat rut-avdrag och hårdare diskrimineringslagar införs, samtidigt avskaffas intygskrav vid VAB.

Vid årskiftet är det en hel del förändringar att hålla reda på.

När fyrverkerierna slocknat på nyårsnattens himmel och det nya året gryr träder som vanligt en hel del nya lagar och lagändringar i kraft. Några av förändringarna påverkar oss mer än andra.

Det gäller till exempel lagen som förbjuder könsdiskriminerande försäkringar. Den innebär att det inte längre är tillåtet med olika försäkringsvillkor för kvinnor och män. Kvinnor som tidigare haft billigare bil- och MC-försäkringar får räkna med höjda premier för sina fordonsförsäkringar.

Å andra sidan förbättras deras försäkringsvillkor när det gäller pensionsförsäkringar. Kravet på könsneutrala beräkningar gäller bara nya försäkringsavtal som tecknas efter att lagen trätt i kraft.

En annan förändring i Diskrimineringslagen är att förbudet mot åldersdiskriminering utökas. En person får, av åldersskäl, inte nekas exempelvis medicinska behandlingar eller att teckna mobilabonnemang. Men det är inte alla åldersgränser som försvinner. Den som är under 18 år får fortfarande nobbas inträde på krogen och pensionärs- och ungdomsrabatter vid resor räknas inte heller som åldersdiskriminerande.

Rut-avdrag för läxhjälp

På skatteområdet sker också en rad förändringar, den mest omdebatterade gäller att skattereduktionen för hushållsarbete, det så kallade rut-avdraget, även kommer att omfatta läxhjälp till gymnasieelever från och med årsskiftet.

För den som har en bostad att hyra ut höjs schablonavdraget från 21 000 kronor till 40 000 kronor per år.

Ska mota ungdomsbrottslighet

På arbetsmarknadsområdet införs en ny lag som gäller bemanningsanställda. De ska ha minst samma grundläggande arbets- och anställningsvillkor som de som är anställda hos kundföretaget som hyr in dem. Men lagen är förhandlingsbar mellan arbetsgivarens parter.

För att mota ungdomsbrottsligheten får Socialtjänsten nu lämna sekretessbelagda uppgifter till polisen om ungdomar riskerar att dras in i kriminalitet. Ungdomar som är under 18 år och riskerar att hamna på glid får i framtiden finna sig i risken att bli omhändertagna och hemskjutsade av polisen om de vistas i kriminella miljöer.

Lagar avskaffas

Men det tillkommer inte bara nya lagar, en del avskaffas också. Många småbarnsföräldrar och förskollärare kan glädja sig åt att kravet på intyg från förskolan när föräldrarna tar ut tillfällig föräldrapenning, alltså vabbar, slopas från och med årsskiftet.

Fakta

Nya lagar 2013 i urval

Bidrag och ersättningar:

* Föräldrapenning på grundnivå höjs från 180 kronor till 225 kronor per dag Garantinivån för särskilt bostadstillägg för ensamstående pensionärer höjs med 170 kronor i månaden.

* Personer som förlorar aktivitetsersättning när de fyller 30 år ska kunna beviljas sjuk- och rehabiliteringspenning och boendetillägg.

* Ett nytt särskilt tandvårdsbidrag införs för patienter med vissa sjukdomar på 600 kronor per halvår.

* Landstingen blir skyldiga att erbjuda tandvård till sjukvårdsavgift för patienter med stora tandvårdsbehov på grund av långvarig sjukdom.

Skatter:

* Grundavdraget för pensionärer höjs vilket ger omkring 50 kronor mer i månaden.

* Skattereduktionen för hushållsarbete ska även omfatta läxhjälp.

* Gränsen för skattebefrielse för guldklockor och andra minnesgåvor till anställda höjs från 10 000 kronor till 15 000 kronor.

* Schablonavdraget vid uthyrning av privatbostad höjs från 21 000 till 40 000 kronor per år.

* Kraven för att få femårig befrielse från fordonsskatt för miljöbilar skärps.

Jobb:

* Arbetstagare i bemanningsföretag ska ha samma arbetsvillkor som anställda i kundföretaget om inte kollektivavtal säger annat- lön undantagen.

* Egenföretagare ska kunna välja en dags karenstid i sjukförsäkringen.

Konsument:

* Förbud mot olika försäkringspremier och ersättningar för kvinnor och män införs.

* Skydd mot åldersdiskriminering utvidgas till bland annat varor, bostäder och offentliga jobb-däremot tillåts nedre åldersgräns på krogen.

Vård:

* Landstingen blir skyldiga att erbjuda gratis vaccin mot smittsamma sjukdomar i syfte att hindra spridning i befolkningen.

Övrigt:

* Den som önskar ändra könstillhörighet behöver inte längre vara svensk medborgare eller ogift.

* Kravet på intyg från förskola/skola vid tillfällig föräldrapenning avskaffas.

* Korta annonsavbrott tillåts i direktsända sportevenemang i TV, i dag är huvudregeln minst en minut.

Källa: Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2012/13 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.