Här håller äktenskapen längst

Uppdaterad
Publicerad

Antalet giftermål har ökat under 2000-talet men hur länge de håller varierar över landet.

I Sveriges norra kommuner håller äktenskapen dubbelt så länge som i storstadsregionerna.

I Arjeplogs kommun varar äktenskapen i genomsnitt över 18 år. I Sundbyberg, där äktenskapen är som kortast, skiljer sig par i genomsnitt efter 8,7 år, enligt Statistiska centralbyråns siffror för åren 2007-2011. De kortaste äktenskapen finns i Stockholms län där benägenheten att skilja sig är högre än i övriga riket. Samma gäller även Malmö och Göteborg. Bland länen var det par i Jönköpings län som hade lägst benägenhet att skilja sig.

–Familjevärderingar är jätteviktigt om man väljer att separera eller inte. Det är även de med sämst ekonomiska villkor som skiljer sig i Sverige, säger Sofi Wijk-Ohlsson, doktorand i demografi vid Stockholms universitet.

Skilsmässotalen under 2000-talet har ökat något jämfört med 1990-talet, men det har även giftermålen.

–Äktenskapet betyder något annat i dag än slutet på 1960-talet då man associerade giftermålet med traditionella könsroller. I dag är det mer ett individuellt projekt som man formar till det man själv vill, säger Sofi Wijk-Ohlsson.

Fakta

Fakta: Äktenskapens längd

Kommuner med längst varaktighet, 2007-2011, i antal år.

1. Arjeplog 18,1

2. Pajala 16,6

3. Åsele 16,3

4. Malå 16,0

5. Borgholm 15,8

Kommuner med kortast varaktighet.

1. Sundbyberg 8,7

2. Norberg 8,9

3. Botkyrka 9,0

4. Huddinge 9,3

5. Stockholm 9,5

Fakta: Statistiska centralbyrån (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.