Här kan det gå trögt i påsktrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Den som ska till fjälls eller åka söderut längs ostkusten kan räkna med att hamna i tät trafik under påskhelgen. Särskilt trögt kan det gå i trakten kring Gävle.

Allt tyder på att det blir torrt väglag i helgen vilket brukar ge färre olyckor. Men det fina väglaget inbjuder å andra sidan till höga farter som gör att de olyckor som ändå inträffar blir allvarligare. I genomsnitt brukar fem personer dödas i påsktrafiken.

Allmänt gäller att alla vägar mot fjällen, till exempel väg 83 från E4 mot inlandet, får tät trafik på skärtorsdagen medan det blir mycket trafik i motsatt riktning på annandagen.

– Mest trafik blir det på E4 och E45 norrut och E4 och E22 söderut mellan Stockholm och Kalmar, säger Lena Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Omkörningsfil stängs

Lena Karlsson påminner om att omkörningsfilen på E4 norr om Gävle kommer att vara avstängd under vissa tider för att minska risken för omkörningsolyckor. Där finns en så kallad 2+1-väg där filen för omkörning växlar mellan norrgående och södergående riktning.

– Omkörningsfilen stängs när vi väntar mest trafik för att dra ned på farten, säger hon.  

Flyter bättre

Omkörningsfilen på E4 stängdes av i dag i norrgående riktning mellan Gävle och Tönnebro. Filen kommer att vara avstängd fram till klockan 20.00. På annandagen stängs omkörningsfilen i södergånde riktning av mellan klockan 12.00 och 20.00.

– När alla håller sig i samma körfil flyter trafiken mycket bättre och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp, vilket betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Mats Sandgren på Trafikverket till SVT:s Gävledala.

Enligt Sveriges Radios trafikreporter Elisabeth Edberg, som medverkade i SVT:s livesändning på webben i dag, får man räkna med köer här. Men förhoppningen är som sagt att det ska inträffa färre olyckor som leder till totalstopp.

Mest trafik torsdag och måndag

Inte helt överraskande väntas det mesta av trafiken i landet under eftermiddagen i dag, skärtorsdag, och på måndag.

– Räkna med att det tar längre tid än vanligt. Försök att komma iväg tidigt och var utvilad, råder Lena Karlsson.

Så här är trafikläget runt om i landet:

Västnytt: Direktrapport om läget i trafiken och svar på frågor

Gävledala: Avstängda omkörningsfiler vid Gävle

Stockholm: Stopp i tunnel vid Slussen

Småland: Så är läget på vägarna

Jönköping: Trög trafik väntas på vissa ställen

Jämtland: Kvinna påkörd av lastbil

Västmanland: Det kan bli stökigt

Västerbotten: Nu är det påskens farligaste dag

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.