Foto: TT

Trots prisökningen – här finns billigare hus

Uppdaterad
Publicerad

Huspriserna steg med 10,3 procent sista kvartalet i fjol jämfört med samma kvartal 2013. Men trots det kan du få mycket hus om du är beredd att skippa de mest attraktiva lägena och bosätta dig utanför storstadsområdena.

Över 4 200 villor i Sverige är till salu för under en miljon kronor.

Det är dyrt att köpa hus. I Sverige steg huspriserna med 3,3 procent under tredje kvartalet i år och steg med 10,3 procent jämfört med motsvarande kvartal 2013, enligt statistik från Eurostat.

Men det går fortfarande att hitta hus som kostar under miljonen, om man är beredd att titta bortom de mest populära områdena.

I S:t Olof på Österlen hittar vi en renoverad funkisvilla för 925.000 kr. Byn ligger några kilometer från kusten. Om läget varit ett annat skulle priset vara flera miljoner kronor mer.

– Vi sålde vår villa på Lidingö för 6,6 miljoner. Den var ungefär som huset i S:t Olof. Det är ju en absurd skillnad, säger fastighetsmäklaren Marcus Ekström.

Stora skillnader i landet

Även på bostadsrätter är prisskillnaden stor. Snittpriset i centrala Stockholm ligger på över 73.000 kr/kvm. I Västernorrlands län är snittpriset för en bostadsrätt under 10.000 kr/kvm, visar siffror från Svensk mäklarstatistik.

På Österlen i Skåne är närheten till havet avgörande för prisbilden.

– Här kan enkla oisolerade skånelängor säljas för 4-5 miljoner kronor, bara läget är det rätta, säger fastighetsmäklaren Marcus Ekström.

Genuina hus är dyra

Men vad som är attraktivt varierar över tid. Närheten till havet har inte varit så lockande. I fiskeläget Skillinge är nu de små husen som ligger i trånga stenlagda gränder nära kajen allra dyrast.

– I början av 1900-talet bodde de fattigaste där. Nu är husen de mest attraktiva. De är genuina och bevarade, säger fastighetsmäklaren Marcus Ekström.

Snittpriser i länen

Stockholm 4,53 miljoner

Uppsala 2,77 miljoner

Halland 2,69 miljoner

Västra Götaland 2,56 miljoner

Skåne 2,41 miljoner

Gotland 2,30 miljoner

Västmanland 2,11 miljoner

Östergötland 2,09 miljoner

Södermanland 2,01 miljoner

Jämtland 1,85 miljoner

Örebro 1,76 miljoner

Jönköping 1,72 miljoner

Västerbotten 1,70 miljoner

Kalmar 1,56 miljoner

Kronoberg 1,52 miljoner

Blekinge 1,48 miljoner

Dalarna 1,48 miljoner

Värmland 1,48 miljoner

Gävleborg 1,42 miljoner

Norrbotten 1,39 miljoner

Västernorrland 1,05 miljoner

Källa: Mäklarstatistik.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.