Här ringer hon upp sonen i direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

Martin Schibbyes mamma Karin Schibbye ringde upp sonen i direktsändning i Gomorron Sverige.

–Hallå...hallå...du är i direktsändning. Du är mycket välkommen hem, hälsar alla. Nu vet alla om vad du önskar dig, jag ska tala om det genast, säger Karin Schibbye och fortsätter:

–Han vill ha en telefon. Det är det första han vill ha.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

–Han behöver någonting som han kan svara på alla frågor i.

Senare i dag kommer hon att återförenas med sonen som suttit i etiopiskt fängelse i 14 månader.

–Tänk...snart är de här! Den här lättnaden som kommer att infinna sig,kanske i morgon bitti först...så ljuvligt, säger hon.

Är de beredda på allt som kommer att vänta?

–Ja, de är mycket beredda på det. Jag tror inte att de har vilat upp sig de här dagarna, de har förberett sig för det här.

När Martin Schibbye och Johan Persson landar på Arlanda kommer de att mötas upp av ett jättestort medieuppbåd. Men de anhöriga är beredda:

–Jag tror att det är bra för Martin och Johanatt det massmediala går över så att de i helgen kan träffa anhöriga litelugnare. Sedan kör det väl igång igen antar jag, säger Olle Stein, Martinssvärfar.

Kjell Persson, Johan Perssons pappa, är på väg upp till Stockholm på morgonen:

–Detkänns jävligt skönt att komma iväg upp till Stockholm, säger han.

–Det är lite tufft att dela Martin med helasvenska folket, men samtidigt är det det som är viktigt nu. Det är så många somhar stöttat oss som ska ha tack i dag. Det är så många som tillsammans liggerbakom att det här har fått ett lyckligt slut, säger Karin Schibbye.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet