SVT:s reporter Anna-Maja Persson träffar svenske Mikael Skillt i Kiev. Foto: SVT

Här värvas svenska högerextremister i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenskar reser till Ukraina för att stödja ukrainska högerextremister. En av dem är Mikael Skillt från Sundsvall, medlem i det rasistiska Svenskarnas parti. Han har rest till Ukraina med ett enda mål: Att stödja det han kallar den nationalistiska revolutionen.

– Ni är de enda journalisterna förutom BBC som fått komma in i högkvarteret. Men ni måste göra precis som jag säger.

Klockan är tio på kvällen och det är tomt på gatorna i stadsdelen Podil. Vi har stämt träff med Mikael Skillt från Svenskarnas parti, ett extremnationalistiskt rasistiskt parti med rötterna i nazismen. Han är en av flera svenska ultranationalister och nynazister som rest till Kiev för att stödja det han kallar den nationalistiska revolutionen.

Krimkonflikten

– Jag såg att de var i behov av hjälp och jag hade möjlighet att hjälpa till. Det var inte så mycket att fundera på. Vi har ju haft ett utbyte mellan Svoboda och det parti jag har valt att ansluta mig till, Svenskarnas parti. Kontakterna fanns där och då valde jag och flera med mig att åka ner.

Svoboda i möten Sverige

Det högerextrema partiet Svoboda tilldelades fyra ministerposter i Ukrainas nya regering. Enligt Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo, finns goda relationer mellan Svoboda och Svenskarnas parti. Möten mellan de båda partierna har hållits i Sverige.

– För Svenskarnas parti finns något väldigt lockande i Svobodas historia. Man ser Svoboda som en förebild, säger han.

Exakt hur många svenskar som valt att åka till Ukraina för att stöjda de ukrainska grupperna vet inte Daniel Poohl. Men han uppskattar att det är mellan 10 och 20 stycken.

– Det finns en tradition bland högerextrema att åka till andra länder och strida för extremhögerns ideal. Det är den historia de nu skriver in sig i, säger Daniel Poohl.

Ockuperar kommunistiskt högkvarter

Mikael Skillt lotsar in oss i den välbevakade byggnaden, uppför trapporna i ett mörklagt trapphus. Själv har han varit på plats i en dryg vecka, men han vill inte berätta hur många svenskar som finns i landet.

Det är tyst och stilla i det så kallade högkvarteret, som visar sig vara det ukrainska kommunistpartiets partilokaler.

– När protesterna på Majdan började flydde de väl hals över huvud. Man har ockuperat det sedan dess. Kommunisterna har hotat med allt från främmande vapenmakt till att vägra rösta i parlamentet om de inte får tillbaka det.

När du säger ”man” har ockuperat, vilka pratar du då om?

– Delar av revolutionen. Det är en sådan fantastisk röra av organisationer och nätverk och paraplyorganisationer. Det krävs mer än åtta dagar för att kunna säga exakt vilka de är. Men allihop är ju nationalister i någon form.

”Gör allt de behöver”

Det är troligt att Mikael Skillt vet betydligt mer om verksamheten i högkvarteret än han vill erkänna för oss. Först efter vårt besök ger en sökning på BBC:s webb besked om att den militanta högerextremistiska gruppen C14 har sin bas i huset. Men där och då är informationen vi får mycket knapphändig.

– Här är det väl ryssar, ukrainare, kanadensare och svenskar. Dagarna är ganska inrutade. Jag reser en hel del, träffar lokala grupper och utbildar dem i allt från engelska till fältsjukvård. Själv lär jag mig ukrainska. Jag gör i stort sett allt de har behov av, om det så är att sopa gator eller patrullera i Kiev på natten.

På Mikael Skillts eget Twitterkonto framgår att han under sin vistelse haft kontakt med medlemmar inom C14. Han skriver bland annat också att han blivit instruerad i strid med kniv.

Kan bli inkallade

Mikael Skillt säger att han bara haft begränsad kontakt med den nationalistiska organisationen Högra sektorn.

– De sköter sitt, fixar med sina åtaganden. De förbereder sig inför valet, och givetvis inför det sämsta tänkbara, att Ryssland förklarar storskaligt krig.

Du är också beredd på det?

– Ja, det är ofrånkomligt. Vi är några stycken som tagit värvning i Ukrainas mobiliseringsarmé. Så stökar det till sig tillräckligt mycket så blir vi säkert inkallade.

Både Svoboda och Högra Sektorn vill att den etniska tillhörigheten ska redovisas i passet. Vad tycker du om det?

– Det är väl ganska rimligt egentligen att det ska finnas med. Av den enkla anledningen att jag är för att medborgarskap i ett land ska baseras på etnicitet. Då blir det ganska naturligt att det ska finnas med i passet också.

Kommer stanna

Mikael Skillt har inga planer på att resa hem till Sverige, och han ser heller inga problem med sin närvaro i Ukraina. Att Ryssland motiverar sitt agerande på Krimhalvön med att fascister och nazister ligger bakom revolten avfärdar han som ren propaganda.

– Ett etniskt Ukraina hade ju varit otroligt vackert att få se. Om det blir så eller inte, det är ju svårt att svara på. Man har börjat få bollen i rullning lite grann och förhoppningsvis kommer man att vinna ännu mera mark i nyvalet. Det är väl den biten som jag stödjer annars hade jag inte suttit här.

Den retoriken är typisk för Svenskarnas parti, menar Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

– Det är vackert att se för en person som tror på ett rasrent samhälle. Men för alla andra som inte platsar i det samhället är det ett mardrömssamhälle, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet