Hårdare straff för att utnyttja papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Företag som använder sig av papperslösa invandrare ska straffas hårdare ekonomiskt genom en ny lag som är på gång i Sverige nästa år. Stora delar av EU har redan infört den för att stoppa illegal invandring.

SVT har träffat en av Sveriges 10.000-tals papperslösa som jobbar här för att kunna skicka hem pengar till sin dotter i Mongoliet. I åtta månader arbetade hon som hembiträde och barnflicka i en villa utanför Stockholm.

-Från klockan sex på morgonen till åtta på kvällen, när jag slutade. Jag jobbade fjorton timmar varje dag, berättar hon.

Hur mycket fick du betalt?

-Jag hade inga lediga dagar och fick femtusen, fortsätter hon.

Det nya lagförslaget, som just nu slutbereds, innebär hårdare straff för de som anställer personer som vistas olagligt i landet. Förutom avskräckande böter så dras alla offentliga stöd, förmåner och bidrag in i fem år. Även det som betalats ut senaste året då arbetsgivaren avslöjas.

”Lever i ett skuggsamhälle”

Arbetsgivaren blir skyldig att betala ut minst tre månaders lön till den anställde enligt kollektivavtal för den aktuella branschen. Dessutom måste arbetsgivaren betala hemresan för den papperslöse.

Att vara med i offentliga upphandlingar kan man bara glömma.

-Det är ingen liten fråga att människor lever i ett skuggsamhälle. Det är ingen liten fråga att arbetsgivare kan utnyttja människor på ett ganska brutalt sätt ibland bara för att de saknar tillstånd att vistas i Sverige, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

En stor del av de papperslösa jobbar i bygg-, städ- eller restaurangbranschen. Hos underhuggare till de större företagen. Tidigare har varje företag ansvarat för sin egen personal. Men med den nya lagen måste de högst upp i kedjan se till att inte heller underentreprenörerna har illegal arbetskraft.

Kommer inte att stoppa folk”

För mellan 35 och 55 kronor i timmen är det lätt att få jobb. I stort sett alla jobbar, berättar Yacine Asmani på nätverket Papperslösa Stockholm. Billig arbetskraft kommer alltid att locka arbetsgivare, även när risken nu stiger, tror han.

-Det kommer inte hjälpa att stoppa folk att komma hit till Sverige för att få jobb, säger han.

Den papperslösa kvinnan från Mongoliet som SVT träffat blev nyligen utslängd av sin arbetsgivare, en familj, efter att hon begärt att få en ledig dag. Passet och lönen har de behållit, berättar hon.

-När jag fick det här jobbet tyckte jag att jag hade haft sån tur. Men nu känns det som att jag har världens största otur, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.