Hårdare vapenlagar kan stoppa skyttar

Uppdaterad
Publicerad

Efter många uppmärksammade skjutningar väntas inom kort ett förslag från regeringen till hårdare vapenlagar. Om regeringen går på sin utredares linje kommer flera skyttegrenar att stoppas. Orättvist tycker sportskyttarna, som menar att deras lagliga vapen inte är ett problem.

Det är en kylig höstdag och medlemmar i Norrköpings skyttegille träffas för att utöva favorithobbyn- att skjuta k-pist. Nyligen var de med och ordnade SM där uppåt 200 skyttar deltog, men snart kan det vara stopp för deras sport. I förslaget till skärpt vapenlag förbjuds k-pistskyttet

– Jag vet inte riktigt, jag tycker väl att de sparkar på fel folk så att säga. De borde väl angripa den brottsliga delen först istället för att gå på oss som håller på med det som idrott, säger Thomas Mildén, en av skyttarna.

– Vapen kommer alltid att komma in, k-pisten tror ju inte jag är vapnet som man använder så mycket till den kriminella verksamheten, säger Jan Cedving, som skjutit k-pist i 40 år.

Bara en k-piststöld från skyttar

Även tävlingsskytte med vissa andra halvautomatiska vapen kommer bli omöjligt. Forskning visar att det inte användes automatvapen vid något mord eller dråp mellan 2000 och 2010 och att det under åren 2003-2010 bara stals en k-pist från en sportskytt.  Men hur det sett ut historiskt är inte avgörande, säger rektorn på Polishögskolan Doris Högne Rydheim som utrett frågan åt regeringen.

– För många år sedan hade vi problem med stölder från vapenförråd, nu tror vi att de kriminella får vapen mycket genom smuggling. Men ingen vet när man tycker att den vägen har blivit så krånglig att man går på de legala, så det gäller att hela tiden ha hela vapenarsenalen under kontroll, säger Doris Högne Rydheim.

Problemet överdrivs enligt forskare

Forskaren Erik Lakomaa vid Handelshögskolan i Stockholm, som gjort en studie om vapenstölder i Sverige, anser att problemet med de legala vapnen överdrivs. Han tar som exempel  EU-kommissionären Cecilia Malmströms debattartikel igår med krav på hårdare vapenlagar. Hon skriver att det anmäls cirka 140 vapenstölder i Sverige varje år, men antalet faktiska vapenstölder är mycket lägre enligt Lakomaa, som säger att det stals vapen vid 87 tillfällen under 2010, det senaste året det finns statistik över.

– Vi kan idag se att det är extremt ovanligt att tidigare legala vapen används vid brottslighet, det handlar om något enstaka fall om året. Det kan inte i någon rimlig mening sägas vara ett stort problem, säger Erik Lakomaa.

Automatvapen kan orsaka stor skada

Doris Högne Rydheim säger att k-pistar varken används av försvaret eller hemvärnet längre och att det finns ett EU-direktiv där medlemsstaterna ska verka för att automatvapen begränsas.

– K-pistar och automatvapen som sådant är så väldigt farligt. Om man tittar i omvärlden på skolskjutningar så har du tillgång till ett sådant vapen kan du orsaka väldigt, väldigt stor skada väldigt snabbt, säger Doris Högne Rydheim.

Lagförslag inom kort

Bland vapenutredningens andra förslag finns licenskrav på magasin och skärpta straff för grovt vapenbrott, vilket kan öka möjligheterna för polisen att avlyssna misstänkta i utredningar om vapenbrott. Inom kort väntas ett förslag till skärpt vapenlag från regeringen, blir det stopp för k-pistskyttet kan de som ha licens eventuellt få fortsätta under några år enligt förslaget från utredaren. Medlemmarna i Norrköpings skyttegille hoppas ännu att k-pisten ska få vara kvar hos de som tävlingsskjuter.

– Har man hållit på i 40 år med k-pisten som jag har man ju inte så långt kvar och då vill man ju fortsätta, säger Jan Cedving.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.