Hårt tryck på förlossningen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet har det varit svårt att rekrytera tillräckligt med barnmorskor under semestertiden.

– Det har absolut varit en akut brist på barnmorskor i sommar, säger Ingela Wiklund, ordförande i Barnmorskeförbundet.

Enligt henne har bristen lösts genom att de barnmorskor som är i tjänst tar på sig extrapass och övertid.

– Man låter det inte gå ut över de födande kvinnorna. Men utan de extrainsatserna hade det varit kaos i vården, det är ingen tvekan om det.

Svårast i Uppsala

Det landsting som har svårast att hantera sommarens förlossningar är Uppsala. Den första juni slutade ett tjugotal barnmorskor på Akademiska universitetssjukhuset i protest mot låga löner.

Därför tvingas sjukhuset nu hänvisa patienter till framför allt Gävle och Stockholm. Men enligt Ann Båth, avdelningschef på förlossningen, har det gått över förväntan. Knappt tio procent av de födande kvinnorna skickas iväg, jämfört med uppåt 30 procent som man hade räknat med.

– Det har varit stor oro bland blivande föräldrar, sedan tror jag mig veta att det har lagt sig eftersom det inte blev så illa som vi trodde, säger hon.

Även i Uppsala löses personalbristen till stor del av att barnmorskorna ställer upp och jobbar extrapass.

– De som jobbar med detta är otroligt engagerade i sitt yrke, säger Ann Båth.

Färre hänvisningar

På vissa sätt ser dock läget bättre ut än förra sommaren. Antalet födande kvinnor som på grund av platsbrist hänvisas till ett annat landsting har minskat, enligt Ingela Wiklund.

Även på förlossningsavdelningen på Skånes universitetssjukhus (Sus), som i fjol fick kritik från Inspektionen för vård och omsorg för att patientsäkerheten var hotad, är situationen bättre.

– Den här sommaren är vi mycket bättre bemannade, säger Ann-Kristin Eriksson Herzog, tillförordnad verksamhetschef på kvinnokliniken på Sus.

Barnmorskor

  • Barnmorskeutbildning finns på tolv platser i Sverige och det krävs 4,5 års studier.
  • För att få utbilda sig till barnmorska krävs att man har legitimation som sjuksköterska. Själva barnmorskeutbildningen tar 1,5 år.
  • Barnmorskor arbetar bland annat inom mödrahälsovård och förlossningsvård, på BB med eftervård och amningsrådgivning, samt inom abortvård och på ungdomsmottagningar.

Källa: Svenska Barnmorskeförbundet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.