Foto: SVT

Sms ska varna båtägare för havstulpaner

Uppdaterad
Publicerad

Kräftdjuret bosätter sig på våra båtbottnar – och deras hårda skal ökar friktionen så att båtarna kräver mer bränsle. Den vanligaste bekämpningsmetoden är giftig och miljöfarlig bottenfärg. Men nu tas initiativ till en miljövänligare metod.

Det är Skärgårdsstiftelsen som propagerar för att giftig bottenfärgen ska sluta att användas och att vi istället ska tvätta båtbottnarna.

Kruxet är att havstulpanerna bara går att tvätta bort när de just har satt sig på båtens botten. Efter några veckor har deras skal hårdnat och då krävs det skrapa för att avlägsna inkräktaren.

Tulpanspanare

Så vad gör Skärgårdsstiftelsen? Jo, man har med stöd från Havs- och vattenmyndigheten inrättat ett varningssystem så att båtägarna ska få veta när det börjar bli dags att tvätta båtarna.

Runt hela vår kust finns 150 havstulpanspanare som rapporterar till Skärgårdsstiftelsen så fort de upptäcker att havstulpanerna börjar sätta sig på provskivor som tulpanspanarna har nersänkta i sina hamnar.

Sms-varning till båtägare

Skärgårdsstiftelsen skickar då sms-meddelande till alla de cirka 6.000 båtägare som prenumererar på gratistjänsten. Varningarna sker områdesvis eftersom havstulpanen etablerar sig vid olika tidpunkter utefter kusten.

På detta sätt kan båtägaren ta ställning till om varningen gäller vederbörandes område och i så fall se till att ta bort havstulpanerna medan det enkelt låter sig göras.

Ännu inga havstulpaner

Gunnar Hjertstrand är en av de 150 tulpanspanarna och han har långvarig erfarenhet av att tampas med de hårda snäckskalen. I dag har han ingen påväxt på sin provskiva, men havstulpanerna kan komma mycket snart.

–Det är svårt att förutsäga när tulpanerna kommer, säger Gunnar Hjertstrand, det är därför vi har det här varningssystemet. Det fina är att det ofta räcker med att ta bort tulpanerna en gång per säsong. De kommer som regel inte tillbaka om det inte skulle inträffa en andra etablering, den kommer i så fall betydligt senare på säsongen, kanske i augusti. Då har vi fortfarande våra plattor igång och kan skicka ut en andra varning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.