Foto: SVT

Pappa får resning i shaken baby-fall

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen beviljade på tisdagen resning i fallet med den 31-årig man i Göteborgstrakten som dömdes till fem års fängelse för åtta år sedan. Han hade dömts för att ha skakat sin sex veckor gamla dotter så illa att hon dog av hjärnblödningar.

Bakgrunden är att nya sakkunnigutlåtanden har gjort gällande att orsaken till flickans död lika gärna kan vara en annan än skakvåld, så kallad ”shaken baby syndrome”.

–  Det finns en rimlig möjlighet att barnet har fått sina skador av annat än yttre våld, säger rättsläkaren Peter Krantz till SVT.

skakvåld

Den 31-årige mannens advokat träffade sin klient på tisdagen.

– Han är naturligt nog mycket glad och lättad, säger advokat Percy Bratt.

Efter att tings- och hovrätt dömt mannen till fängelse flydde han utomlands, men greps 2010 och satt därefter fängslad till i höstas då han släpptes fri i väntan på HD:s beslut om resning.

Andra orsaker

Som nybliven förälder får man rikligt med information om ”shaken baby syndrome”. Trots det uppskattar Rädda barnen att omkring 50 spädbarn skadas allvarligt varje år för att föräldrarna skakat dem för hårt. Men nu visar det sig alltså att skadorna kan ha andra orsaker.

– Man kan tänka sig en slags blodproppsbildning i hjärnans kärl. Det rör sig nämligen om ett mycket litet, för tidigt fött och sjukt barn. Då kan sådant uppträda ibland, säger Peter Krantz.

För friskostig med diagnosen

Enligt Peter Krantz går det ofta trender i diagnoser. Det gäller även ”shaken baby syndrome”.

– Den här kom för 20-30 år sedan. Det är få som känner till den och sedan vinner den popularitet.

– Många blir engagerade. Det är lätt att bli engagerad när det är små barn som drabbas. Och då är risken att man blir lite för frikostig att sätta diagnosen, säger Peter Krantz.

Fler oskyldiga?

De nya rönen kan öppna för fler resningsärenden.

Vi vet förstås inte, men kanske sitter det föräldrar i fängelse idag, oskyldigt dömda för att ha orsakat sitt barns död.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

skakvåld

Mer i ämnet