Foto: TT

Hektiskt år för FRA

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets radioanstalt, FRA, hade ett hektiskt år i fjol och tvingas nu sålla bland uppdragen.

Det var främst Rysslands ökade militära aggressivitet i Östersjöområdet och spaning på potentiella terrorister som sysselsatte FRA ifjol, men högteknologiska IT-angrepp är ett växande ”oroande hot”. Det framgår av FRA:s årsrapport som släpps idag onsdag. Det skriver Svenska Dagbladet.

Frågor om försvaret, terrorism och IT-angrepp blir allt hetare och tvingas nu sålla bland uppdragen, skriver Svenska Dagbladet.

-Totalt sett ökar utmaningarna och önskemålen är fler än det finns resurser. Vi säger inte direkt nej, men det blir en dialog där vi prioriterar, säger talesperson Fredrik Wallin till tidningen.

Vidare gör spaning på potentiella terrorister om finansiering, logistiska strukturer eller planerade attentat att FRA har att göra. Dessutom är högteknologiska IT-angrepp ett växande ”oroande hot”, enligt FRA:s årsrapport som släpps på onsdagen.

-Vi har upptäckt flera allvarliga angrepp mot myndigheter där angriparen varit utländska underrättelseorganisationer, säger Wallin till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.