Hela Moderaterna emot avknoppningar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Stockholm backar nu från de hårt kritiserade avknoppningarna av kommunal verksamhet.

Det får stöd av partiet centralt som ser hållningen som en ”grundpolicy” i hela landet inför valet nästa år.

– Vårt uppdrag är att på bästa tänkbara sätt möjliggöra att ge bra kvalitet förenat med valfrihet och att ta ansvar för skattepengarna, säger partisekreteraren Kent Persson till TT.

I Ekots lördagsintervju sade Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) att det är slut med avknoppningarna, som kritiserats fränt för att verksamheter sålts till personalen till vrakpris. Det är svårt att hitta bra värderingsmodeller, sade Nordin.

Persson vet att det är upp till M i varje kommun att avgöra vad de går till val på 2014 men vill ha hållningen som en ”grundpolicy”.

Backat i mätningar

M har i huvudstaden backat rejält i opinionsundersökningarna och en möjlig förklaring skulle kunna vara just avknoppningarna, tror Persson.

– Det kan det vara. Vi har haft en debatt i Stockholm om detta.

Men också på riksplanet har partiet tappat väljarstöd och på frågan om partiet skadats nationellt svarar Persson:

– Jag tror att det finns en debatt i detta som gör att det finns en viss tveksamhet om var Moderaterna står och därför är det bra att vi tydliggör det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.