Hemliga partibidrag utreds vidare

Uppdaterad
Publicerad

De blocköverskridande samtalen om att Sveriges politiska partier helt öppet ska redovisa sina partibidrag har brutit samman, skriver justitieminister Beatrice Ask och alliansföreträdare i konstitutionsutskottet på DN Debatt.

Nu tänker regeringen lägga en proposition på egen hand som kräver att partiets intäkter på riksnivå redovisas öppet, medan redovisningen av mer lokala bidrag ska utredas vidare.

Anonyma bidrag tillåts

Partierna ska enligt det kommande lagförslaget kunna ta emot anonyma bidrag, eftersom Sveriges grundlag gör det svårt att förbjuda sådana bidrag. Men en parlamentarisk utredning ska tillsättas för att se över om anonyma bidrag i framtiden helt kan förbjudas.

”Vi vill omöjliggöra för partier att aktivt upprätta system för anonyma donationer i syfte att kringgå redovisningsskyldigheten”, skriver de.

Lagstiftning saknas

Till skillnad från många andra länder saknar Sverige lagstiftning om redovisning av donationer till politiska partier. Europarådet har kritiserat den frivilliga överenskommelse som i dag finns mellan sju av de åtta riksdagspartierna som otillräcklig, och regeringen har som ambition att lagstiftning ska vara på plats före nästa års valrörelse. Den lagstiftning som regeringen nu föreslår kommer att gälla ”partier som deltar i val till riksdagen eller Europaparlamentet”, skriver de vidare.

Lagen innebär krav på att partierna årligen ska lämna in en intäktsredovisning till Kammarkollegiet med uppgifter om de intäkter partiet har erhållit på riksnivå. Det kommer att krävas att bidragsgivares identitet redovisas om det uppgår till ett tröskelvärde.

Hur en mer heltäckande redovisning av hela partiorganisationernas intäkter ska se ut behöver däremot utredas mer grundligt, anser de.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.