Hemlösa får egen melodifestival

Uppdaterad
Publicerad

Nästa helg drar den stora Melodifestival-cirkusen igång i SVT men redan i morgon är det final i världens första internationella melodifestival för hemlösa.

Många av artisterna som tävlar är själva hemlösa och syftet är att stötta de hemlösa och utse en vinnarlåt.

Totalt är det 44 bidrag som tävlat i de olika delfinalerna i världens första melodifestival för hemlösa, som avgörs i Imanuelskyrkan i Stockholm. Många av deltagarna, flera från olika länder, är antingen själva hemlösa eller utsatta på olika sätt.

– Min låt heter Homeless. Låten heter så för att min pappa är hemlös och jag vill att den ska hjälpa. Jag vill att situationen ska förändras, säger Pauline Vasilevich, en av deltagarna.

– Många gånger har jag varit hemlös även om jag haft någonstans att sova, säger Susan Bowyer, en annan av artisterna.

Delar ut frukost

Den som dragit igång tävlingen är eldsjälen Kavian Ferdowsi. Han ägnar all sin tid åt att hjälpa hemlösa. Året runt varje morgon delar han tillsammans med andra ut frukost till behövande med mat som skänkts från olika butiker.

– Eftersom jag själv var hemlös så har jag haft mycket kontakt med hemlösa och därför fick jag idén till Homeless International melodifestival, säger Kavian Ferdowsi.

Utsatta ska få hjälp

Låten som till slut vinner efter en sms-omröstning ska utses till de ”hemlösas melodi” och intäkterna från den ska sedan gå till att hjälpa just utsatta.

– De är talangfulla och för första gången har vi skapat en länk mellan hemlösa och konst och musik, säger Kavian Ferdowsimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.