Foto: TT

Historiskt lågt väljarstöd för Folkpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets väljarstöd fortsätter att minska och är nu nere på historiskt låga 4,7 procent. Det visar mätningen Svensk väljaropinion – en sammanvägning av de stora opinionsundersökningarna – som Novus gjort för Ekot.

För tredje månaden i rad minskar stödet för Folkpartiet i Novus sammanställning. Stödet är nu nere på 4,7 procent – den lägsta nivån hittills för partiet i mätningen Svensk väljaropinion, där resultat från opinionsinstituten Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos vägs samman för SR Ekot.

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att Folkpartiets utspel om migration kan ha skadat partiet.

– Ett parti måste gå i takt, och det har funnits en hel del intern kritik inom Folkpartiet som har gjort att en väljarkår har svårt att veta vad det är partiet vill. Det har gällt migrationspolitiken och den väldigt viktiga skolpolitiken där flera liberala debattörer börjat kritisera fokus på betygsfrågan, säger Hinnfors till Ekot.

Vänsterpartiet stora vinnaren

Både Moderaterna och Socialdemokraterna backar och har nu lägre stöd än i valet. Sverigedemokraterna fortsätter att ligga runt 14 procent. Den stora vinnaren är Vänsterpartiet som nu får nästan sju procent i sammanställningen.

– Potentiellt kan det finnas en möjlighet för Vänsterpartiet att vara det profilerade vänsteralternativet, men det är svårt att säga om man är där eller om man kommer att lyckas med det, Hinnfors.

Miljöpartiet har ett stöd på drygt sju procent, Centerpartiet sex procent och Kristdemokraterna är kvar runt fyraprocentsspärren.

Svensk väljaropinion

Väljarstödet i procent enligt Svensk väljaropinion februari 2015. Siffran för januari inom parentes.

Parti Väljarstöd

S 30,3 (31,5)

V 6,9 (6,0)

MP 7,1 (6,7)

M 23,1 (23,8)

FP 4,7 (4,9)

KD 4,4 (4,0)

C 6,3 (5,8)

SD 13,9 (14,1)

FI 2,3 (2,2)

Ekot/Novus väger samman resultaten från Demoskops, Novus, Sifos, Skops och Ipsos undersökningar.

Sammanställningen bygger på totalt 4 680 intervjuer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.