Högre vinterpris på el i år

Publicerad

Ett villahushåll med rörligt elpris kan få räkna med 1.000 kronor dyrare el i vinter jämfört med i fjol. Samtidigt satsar elbolagen hårt på att marknadsföra den nya avtalsformen vintersäkringsavtal.

Enligt elbytarsajten elskling.se betalade ett villahushåll i Stockholmsområdet, med en årsförbrukning på 20.000 kWh, ett rörligt elpris på cirka 85 öre/kWh förra vintern.

I år pekar terminshandeln, det vill säga marknadens prisförväntningar, på ett elpris runt 92 öre/kWh.

– 70 procent av elförbrukningen sker mellan oktober och mars, vilket skulle betyda en kostnadsökning på cirka 1.000 kronor för den sexmånadersperioden, säger Faraz Azima, vd på elskling.se.

Orsaken till att marknaden förväntar sig högre priser är bland annat fortsatt underskott i vattenmagasinen och flera oplanerade stopp i kärnkraftverken som ökat oron för driftproblem senare i vinter.

I år satsar elbolagen hårt på att marknadsföra så kallade vintersäkringsavtal. Dessa är tilläggsavtal som kunder med rörligt elpris kan teckna och därmed garanteras ett fast pris enbart över vintermånaderna.

Enligt elsklings beräkningar är det dock oftast billigare att själv teckna ett kort fastprisavtal på tre eller sex månader över vintern och sedan byta till ett rörligt avtal till våren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.