Foto: TT

Högsommarvärme i söder

Uppdaterad
Publicerad

Sommarvärmen har stannat till i söder och i östra Götaland kan kvicksilvret hoppa upp till 30 grader. Men värmen gör bara ett tillfälligt stopp, till helgen sjunker temperaturerna.

Under tisdagen blir det fint och riktigt varmt i stora delar av landet. Temperaturen i östra Götaland kan till och med leta sig uppemot 30 grader.

– Värmen kulminerar och det är högsommartemperaturer som gäller, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Det är ett lågtryck som nu ligger väster om Sverige och trycker på varm luft över södra delen av landet. När det sedan passerar och hamnar öster om oss så sjunker temperaturerna.

– Kallfronten kommer och knuffar bort den varma luften, det ser ut att hända under onsdagen.

Kallare till helgen

Det kyligare vädret fortsätter sedan att spridas över landet.

– Lagom till helgen blir det kallt. Det kan fortfarande vara fint väder med sol men temperaturerna blir inte så imponerande.

Maj och juni har hittills bjudit på flera riktigt varma dagar, och många funderar över vad det kan innebära för resten av sommaren.

Har vi fått vår del av värmen nu så att resten av sommaren blir sämre?

– Nej, så kan man inte säga. Det kan bli en kanonfin sommar och det kan också bli en riktigt dålig, säger Nils Holmqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.