Hon blev utsatt för bedragaren

Uppdaterad
Publicerad

Anna blev lurad av bedragare som hade kapat kompisens konto på Facebook. Hon blev lurad på 25.000 kronor. – Jag förstår inte hur jag kunde gå på det, jag blir så arg på mig själv.

Anna bor i en ort i Småland och för två veckor sen blev hon kontaktad av en vän via Facebook. Det är en nära vän och Anna visste att hon för tillfället var utomlands.

– Jag chattade med henne i tre timmar och jag ställde en massa kontrollfrågor och hon svarade precis som hon brukar göra, säger Anna till SVT Nyheter. När jag i dag går igenom chatten, så finns det forfarande inget som gör att jag skulle misstro henne.

Blev av med 25.000 kronor

Vännen förklarade att batteriet till hennes bankdosa hade tagit slut under resan och att hon inte fick tag på ett nytt batteri. Hon bad om en kod, för att kunna flytta över pengar från det ena kontot till det andra. Men det Anna inte visste var att bedragaren hade tagit reda på hennes personnummer och loggade in i Annas internetbank. Bedragaren kunde där föra över pengar till sina konton. Totalt sett blev hon lurad på 25.000 kronor.

– Jag var så dum. Det värsta är att jag själv läst i tidningar och sett i intervjuer på TV, om människor som gått på sånt här och tänkt, Hur dum får man vara? säger Anna till SVT Nyheter.

Svårt att få tillbaka pengar

Anna har kontaktat sin bank, men ännu inte fått något svar om hon har möjlighet att få tillbaka det hon förlorat. Men i de här fallen när man själv lämnat ut uppgifter kan det tyvärr vara svårt att få tillbaka pengarna, enligt de poliser som SVT Nyheter pratat med.

– Det är ju bara pengar och det är väl bara att börja spara igen, säger Anna, men bra känns det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.