Nils Horner till vänster. Till höger afghanska poliser vid mordplatsen. Foto: Sveriges Radio/TT

Horners mördare tros ha fastnat på film

Uppdaterad
Publicerad

Afghansk polis har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet på Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner, som sköts ihjäl i Kabul i går morse. Flera vittnen till händelsen har hörts och polisen ska även ha säkrat bilder från övervakningskameror.

Sardar Ahmad, som hjälper utländska journalister i landet, säger till Ekot att han och Horners båda medarbetare under polisförhör fått se videobilder på unga män som sprang från brottsplatsen.

– Av en slump såg jag bilder från övervakningskameror. Jag var på polisstationen och de kollade igenom bilderna, och jag råkade se dem, säger Sardar Ahmad på telefon till TT.

Nils Horner död

Han driver företaget Kabul Pressistan, som hjälper internationella medier i Afghanistan, där både tolken och chauffören som var med vid mordet arbetar. Han har arbetat med Nils Horner sedan 2009.

– Jag såg ungefär fem sekunder av en film, där man såg två unga män som sprang nedför gatan.

TT: Tror du att det var de misstänkta skyttarna du såg?

– De sade att polisen utreder dem som de misstänkta skyttarna.

TT: Kunde man se deras ansikten?

– Nej, säkerhetskameror har inte så bra kvalitet. Man kunde inte se deras ansikten, bara att de var unga människor.

TT: Vad tror du om chanserna att hitta de skyldiga?

– Det är väldigt svårt. Vi är som du vet i ett land där det pågår ett uppror. Men talibanerna har förnekat all inblandning.

TT: Hur är stämningen på kontoret?

– Vi är väldigt ledsna, chockerade och sorgsna. Det känns som att vi förlorat en medlem av vårt team, säger Sardar Ahmad, som vid halv sex-tiden på morgonen inte hade någon ny information om eventuella gripanden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nils Horner död

Mer i ämnet