Mats Knutson kommenterar

Höstbudgeten en nagelbitare för Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Höstens budgetbehandling i Riksdagen blir en nagelbitare för statsminister Stefan Löfven. Aldrig i modern tid har utgången kring en budgetproposition varit så oviss.

Också ledande regeringsföreträdare vittnar om en stor osäkerhet kring hur Sverigedemokraterna slutligen kommer att ställa sig. Väljer partiet att fälla Löfvens första budget hamnar Sverige i en akut regeringskris.

När oppositionspartierna i dag presenterar sina motförslag till regeringes budget får vi en första signal om hur långt oppositionen är beredd att gå. Men SD lär i det längsta försöka hålla korten tätt mot kroppen. Kanske får vi inte slutgiltigt besked om hur de ställer sig förrän vid den avgörande omröstningen i Riksdagen i början av december.

Decemberöverenskommelsen

Politisk rysare

Därmed ser hösten ut att utveckla sig till en politisk rysare för regeringen. Ett budgetnederlag i riksdagen skulle leda till att Stefan Löfven tvingas avgå som statsminister. En konsekvens av det kan vara nyval.

Valresultatet har skapat ett osäkert läge i riksdagen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bildat en svag regering, som tvingas kompromissa med Vänsterpartiet. Den här konstellationen lägger förslag till riksdagen som majoriteten – alliansen och Sverigedemokraterna – ofta är emot.

Tillfälle till maktdemonstration

Budgetreglerna har skapats för att göra det enklare för en minoritetsregering för att få igenom sina förslag, men Sverigedemokraternas hot att rösta på alliansens budgetförslag har ställt allt på ända. Man kan visserligen ifrågasätta hur troligt det är att Sverigedemokraterna till slut väljer att rösta på alliansbudgeten, men svårigheten att förutse SD:s agerande skapar ändå stor osäkerhet i Riksdagen.

En annan komponent är nämligen att SD stärkta av valframgången nu får ett gyllene tillfälle att demonstrera sin makt.

Kan köra över rödgröna

Redan finns en rad punkter där alliansen och Sverigedemokraterna intar samma kritiska hållning till olika regeringsförslag. Här kan de gemensamt köra över den rödgröna regeringen.

Det handlar till exempel om valfriheten inom primärvården där regeringen ser ut att vara på väg mot ett säkert nederlag, eller skolpolitiken där regeringen i slutändan kan hamna i läget att den måste bedriva en borgerlig skolpolitik i flera frågor.

Exemplen illustrerar tydligt svårigheten med ett smalt regeringsunderlag. När oppositionspartierna i dag presenterar sina skuggbudgetar lär fler exempel kunna läggas till listan.

Strategin: Sträcka ut en hand

Regeringen å andra sidan hoppas kunna krångla budgeten igenom riksdagen nu i höst och sedan är förhoppningen att alliansen successivt luckras upp. Strategin är att då sträcka ut en hand till ett eller flera borgerliga partier i ett försök att bryta upp den borgerliga fronten och skapa majoritet för regeringens politik.

Om denna strategi blir framgångsrik är oklart i dagsläget. Hittills har allianspartierna besvarat alla inviter från Stefan Löfven med kalla handen. Uppenbart har han underskattat svårigheterna att nå ett blocköverskridande samarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet