Helena Rosenlöf, trädgårdsarkitekt och landskapsingenjör Foto: SVT

Hösttips för trädgården

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är en bra tid att plantera och välj gärna växter som är vackra även sedan frosten kommit, är trädgårdsexperterns råd.

Helena Rosenlöf, landskapsingenjör och trädgårdsarkitekt, gav råd till Gomorrons tittare om vilka växter som håller sig vackra långt in på hösten och vintern.

– Det går jättebra att plantera nu, jorden är varm och fuktig. Växterna börjar rota sig nu innan tjälen kommer och sedan fortsätter de när tjälen försvinner till våren. Det är synd att inte fler uppmärksammar fördelarna med att plantera på hösten, säger hon.

En annan fördel med att plantera på hösten är att när växterna hinner rota sig är de bättre skyddade mot torka på sommaren.

– Växter som man sätter i slutet av maj är väldigt känsliga för julitorkan. Men det som man planterar nu hinner växa till sig, säger Helena Rosenlöf.

”Gäller att hitta nyanserna”

– Många växter är fina nu när höstfärgerna börjar komma, som rönnbär och nypon. Men sedan ramlar löven och då blir det ganska brunt och grått. Det gäller att hitta de fina nyanserna.

– Vintergröna växter är fina året om, men jag tänkte visa några som fäller sina löv. Som hortensior, som har fina blomställningar som står kvar. De blir som små pappersblommor som sitter hela vintern. Det kan vara svårt att odla vissa sorter men jag har med mig så kallade vipp-hortensior och de är lättodlade och tåliga och har lång blomningstid. Man ska bara tänka på att de inte gillar när det blir alltför torrt.

”Måste omfamna det bruna”

Först blommar de i fina färger, till vintern blir färgskalan mer åt grått och brunt.

– Man måste omfamna det bruna och se skönheten i det med nyanser och olika former! säger Helena.

Tuvrör, ett prydnasgräs som är lättodlat, japanskt prydnadsgräs som blir silvrigt på vintern, solhattar, blodtopp och solbrud är några av Helenas förslag på växter som håller sig fina länge på hösten och är vackra på vintern också.

”Välj växter med lite höjd”

– Det gäller att välja sorter som står stadigt genom vintern. Och som har lite höjd, så att de syns även när snötäcket kommer, är hennes råd.

Ett annat råd är att plantera t ex hortensia och nyponrosor så att man ser dem från fönstren om vintern, alltså nära huset.

– Men vissa växter får man förstås klippa bort om man tycker de är fula, men kan ta det lite försiktigt innan man klipper eftersom vissa förblir vackra även efter att de vissnat.

– Det här är växter tänkta för trädgården men det går att ha gräs i krukor också, om man går upp i storlek på krukorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.