Barnen på bilden har inget med forskningsexperimentet att göra. Foto: TT

Hot får barnet att dra en vals

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill att ditt barn ska säga sanningen, så hota det inte. Då blir effekten den motsatta visar ett forskningsexperiment.

Forskare vid McGill University i Kanada gjorde ett enkelt experiment. De lämnade ett barn ensamt i ett rum i en minut. Bakom barnet, på ett skrivbord, låg en spännande leksak. Barnet blev tillsagt att inte vända sig om och titta på leksaken medan den vuxne var borta, samtidigt som en dold videokamera registrerade allt som hände i rummet.

Två av tre ljög

372 barn i åldrarna fyra till åtta år fick försöka motstå frestelsen. Drygt två tredjedelar av barnen tittade i alla fall. Ungefär lika stor andel ljög dessutom om tilltaget.

Sannolikheten att barnet skulle ljuga inte bara ökade med barnets ålder, så gjorde även sannolikheten att det skulle hålla fast vid sin lögn.

Fler ljög vid ”hot”

Men lögnerna var inte helt slumpartade, visade det sig. Risken för att barnet skulle ljuga var nämligen betydligt större om det dessförinnan hade ”hotats” med någon form av bestraffning om det inte sade sanningen. Om barnet fick reda på att sanningen gör den vuxne gladare och att det är bättre att tala sanning än att ljuga var risken mindre.

– Slutsatsen är att hot om bestraffningar inte främjar sanningssägande. Det kan snarast ha en motsatt effekt, säger Victoria Talwar, en av forskarna bakom studien som presenteras i Journal of Experimental Child Psychology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.