För Hanna Wigh (SD) är hot inget ovanligt. Förra året utsattes var femte förtroendevald i riksdag och kommunfullmäktige för hot. Foto: TT

Hot och våld mot var femte politiker

Uppdaterad
Publicerad

Var femte förtroendevald i riksdag och kommunfullmäktige utsattes under 2012 för hot, trakasserier och våld i samband med sina politiska uppdrag.

Vanligast var påhopp via sociala medier. Detta enligt den större undersökning gjord av Brottsförebyggande rådet (Brå) där närmare 10.000 ledamöter svarat på frågorna och vars resultat presenteras under torsdagen, rapporterar SR Ekot.

Flest utsatta förtroendevalda har Sverigedemokraterna. Hanna Wigh, som kandiderar som nummer 14 på partiets riksdagslista, säger till TT att hoten mot henne blivit en del av vardagen.

– Det som är väldigt genomgående är att de i många hot hänger sig åt att beskriva olika typer av våldssex som de vill utsätta en för.

Yngre mer utsatta

Av den femtedel som blev utsatta under året, 1 721 personer, utsattes de flesta flera gånger. Yngre var mer utsatta än äldre och kvinnor var mer utsatta än män. Vanligast var hot och trakasserier, 19 procent. Av alla händelser var bara 2,7 procent fysiska angrepp. Rent våld var ytterst ovanligt.

Av förövarna uppfattades sex av tio som ”förargade medborgare” eller ”rättshaverister”. Men i nästan 15 procent av fallen var förövaren en annan förtroendevald.

Mer än var tionde förtroendevald har undvikit att engagera sig i eller uttala sig i en specifik fråga på grund av att de redan är utsatta eller är rädda för att bli utsatta. I gruppen redan utsatta har så många som en av fyra någon gång censurerat sig själv i något sammanhang kopplat till det politiska uppdraget.

14.000 tillfrågade

Det är andra gången som Politikernas trygghetsundersökning (PTU) genomförs av Brå. Syftet är att mäta omfattningen och konsekvenserna av hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda och att kunna se förändringar över tid.

Nästan 14.000 ordinarier ledamöter i Sveriges riksdag och fullmäktigeförsamlingar i kommuner, landsting och regioner har tillfrågats om sin utsatthet under 2012.

Enligt undersökningen är det endast 17 procent av händelserna som har polisanmälts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.