Foto: Grafik: Ali Al-zamli/SVT Design

Tonåring sexfilmades – får sänkt skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker skadeståndet från 130.000 kronor till 25.000. Nu överklagas domen.

Flickans före detta pojkvän hade filmat när de hade sex och lade sedan ut videon på ett flertal pornografiska internetsidor – allt utan flickvännens vetskap, berättar Dagens Juridik.

När flickan blev varse vad som hade hänt anmälde hon händelsen.  I tingsrätten erkände pojken de faktiska omständigheterna, men bestred ansvar eftersom han inte hade menat att vara dum mot flickvännen och inte heller trott att filmen skulle få så stor spridning. 

Skaraborgs tingsrätt ansåg dock att pojken måste ha insett att filmen skulle kunna få stor spridning och att flickvännen därmed skulle kunna utsättas för andras missaktning.

Sänks från 130.000 till 25.000 kronor

Han dömdes därför för grovt förtal till 45 timmars ungdomstjänst och 136.000 kronor i skadestånd till ex-flickvännen.

Pojken överklagade domen, och Göta hovrätt har nu gått honom ett rejält stycke till mötes och sänker skadeståndet när det gäller kränkningen från 130.000 till 25.000 kronor

I domen skriver hovrätten att det ”inte går att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor”.

Hovrätten skriver också att för det stora flertalet av de personer som har tagit del av filmen torde ex-flickvännens ansikte ha varit obekant. För dessa personer har det därmed saknats en koppling mellan de uppgifter som filmen förmedlade och ex-flickvännens person.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.