Hos de unga danska kvinnor som fått HPV-vaccinet har risken att utveckla cellförändringar och allvarliga förstadier till livmoderhalscancer minskat med upp till 80 procent. Foto: TT

HPV-vaccin minskar risk för cancer dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

HPV-vaccinering minskar risken att utveckla livmoderhalscancer med upp till 80 procent. Det visar en ny studie där unga danska kvinnor undersökts. 

HPV står för humant papillomvirus, och kan orsaka livmoderhalscancer. Bara några år efter att Danmark började vaccinera mot HPV kan forskare nu visa att risken att utveckla cellförändringar och allvarliga förstadier till livmoderhalscancer minskat med upp till 80 procent bland de unga kvinnor som fått vaccinet. 

Nästan 250.000 danska unga kvinnor ingick i studien och resultatet är mycket intressant, enligt Lisen Arnheim-Dahlström, docent på Karolinska Institutet.

– Det är första gången man kunnat visa att vaccinet har en tydlig effekt på förstadier till livmoderhalscancer och där man också kunnat jämföra vaccinerade med ovaccinerade, säger  hon.

Sedan 2012 ingår vaccin mot humant papillomvirus, HPV, i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Sverige och erbjuds till alla flickor från årskurs fem och uppåt.

Positiva resultat – men ännu inte klart

Enligt kliniska studier beräknas HPV-vaccinering kunna förhindra uppåt 70 procent av alla livmoderhalscancerfall, men eftersom sjukdomen kan ta decennier på sig att utvecklas är det för tidigt att kunna säga om det verkligen skyddar mot cancer.

– Kvinnorna som ingår i studien är fortfarande unga. Vi måste fortsätta följa dem i många år framöver för att kunna säga säkert att vaccinet skyddar mot livmoderhalscancer, säger Lisen Arnheim-Dahlström som dock anser att resultaten i den danska studien är mycket positiva.

– Har man ett skydd mot förstadierna så bör man också ha ett skydd mot livmoderhalscancer, säger hon. 

Så kan man säga utifrån den här studien att risken att utveckla livmoderhalscancer minskar dramatiskt?

– Troligtvis kan man säga det, ja.

Ingen anledning att tveka

Förra året kunde Lisen Arnheim Dahlström visa att förekomsten av kondylom, som HPV-vaccinet också skyddar mot, minskat kraftigt bland de flickor som vaccinerats.

I höstas presenterade hon också en stor studie om vaccinets säkerhet, där inga allvarligare former av biverkningar kunnat konstateras.

– Fler och fler studier visar att vaccinet har en bra effekt både mot kondylom och förstadiet till livmoderhalscancer. Fler och fler studier visar också att det är säkert.

Så det finns ingen anledning att tveka att ta det?

– Nej, det tycker jag inte, säger Lisen Arnheimn-Dahlström bestämt.

Tidigare har forskning från Australien visat att införandet av HPV-vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet minskade risken för livmoderhalscancer generellt i befolkningen. Den danska studien, som publiceras i Journal of the National Cancer Institute, är dock den första som kunnat belägga ett direkt samband mellan individer som fått vaccinet och en minskad cancerrisk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.