Passagerarna har nu fått börja evakuera tåget. Foto: Louise Thilander, passagerare på tåget.

Hundratals fast på stillastående SJ-tåg

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 270 passagerare satt fast i ett hett tåg utanför Hallsberg i flera timmar. När passagerarna till slut fick lämna tåget hade det stått stilla i cirka tre timmar.

En nedriven kontaktledning ställde det för passagerarna på ett tåg på väg söderut från Södertälje. Tåget stannade på spåret strax innan klockan 14:00 och passagerarna fick inte lämna tåget förrän efter cirka tre timmar, i väntan på reparation:

– En nedfallen kontaktledning är strömförande och då måste området säkras innan passagerarna kan evakueras, sade en talesperson för Trafikverket till SVT.

Toaletterna på tåget slutade att fungera och enligt passagerare som SVT varit i kontakt med beror det på att tågets reservbatterikraft har tagit slut. Därför ropar man heller inte längre ut information i tågets högtalarsystem.

– Det är stekhett här, sade passageraren Louise Thilander till SVT. Men de har i alla fall öppnat några dörrar nu så att vi får in luft, och de delar ut vatten. De håller också på med några slags stegar.

Bjöds på mat, dryck – och luft

Bistro-vagnen bjöd passagerarna på mat och dryck och man placerade ut vakter vid de dörrar man öppnat för att få in luft så att inga passagerare skulle gå ut på spårområdet. Fönstrena går nämligen inte att öppna på snabbtågen.

– Det är mycket beklagligt att det tagit så lång tid för reparationspersonalen att komma på plats, sade Lisa Björnson på SJ:s pressjour till SVT.

Stannade bara 40 meter ifrån stationen

Händelsen inträffade strax innan klockan 14:00 och tåget stannade bara 40 meter ifrån Hallsbergs station. I tåget befann sig cirka 270 passagerare.

– Men tåget ska inte orsaka några större förseningar, säger Peter Berman på Trafikverket till SVT. Man kan leda andra tåg runt på bangården där, men det kan bli smärre förseningar på västra stambanan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.