Hundratusentals piratkopierade varor beslagtas varje år

Uppdaterad
Publicerad

Rakblad, tandborsthuvuden, märkeskläder och smink. Den vara som inte piratkopieras, existerar inte längre. Det har gått så långt att man till och med beslagtagit maskindelar av piratkopierade flygplansmotorer och delar till bilar.

Per Holgersson, Tullverkets specialist på immaterialrätt, säger att det mesta som stoppas i Sverige kommer från Kina.

– 85-90 procent av de varor vi stoppar kommer från Kina. Inom resten av EU, så är samma siffra 65-70 procent, säger Per Holgersson.

40 miljoner piratkopierade artiklar i EU

Piratmarknaden beräknas stå för drygt 5 procent av världshandeln per år och enligt EU-kommissionen, så räknar man med att medlemsländerna förlorar drygt 4 miljarder kronor på förlorade intäkter och minskade skatteintäkter per år på grund av de piratkopierade varorna.

2013 stoppade tullmyndigheterna inom EU närmare 40 miljoner piratkopierade artiklar till ett värde av knappt 9 miljarder kronor.

– Konsumenterna drabbas också, för kvaliteten är naturligtvis mycket sämre på en kopia. I vissa fall så spelar också kundsäkerheten.

Kriminella bakom

I Sverige gör Tullverket cirka 500 ingripanden per år och beslagtar mellan 100.000 och 200.000 artiklar per år. Enligt tullen och polisen så ligger kriminella nätverk bakom en stor del av piratkopieringen.

Som privatperson kan man köpa en piratkopierad tröja på semesterresan utan att straffas, men om man beställer via nätet och får den via flygfrakt, så kan man få problem.

– I de flesta fall förstörs produkten, men i vissa fall, om det handlar om stora kvantiteter eller om du har köpt piratkopierade varor vid flera tillfällen, så kan man få böter eller vite av rättighetsinnehavaren, säger Per Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.