Foto: TT

I år slår sorkfebern till

Uppdaterad
Publicerad

Sorkfeber kommer att drabba ovanligt många i vinter. Och störst risk löper de som bor i norr. -Vi har redan märkt av en markant ökning, säger John Sandström vid landstinget i Norrbotten.

Forskarna vid Sveriges lantbruksuniversitet varnar för sorkfeber i vinter. Omkring 3.000 personer befaras bli smittade, de högsta antalet i landet sedan 2007 och 2008. Redan under sommaren har mer än 50 personer fått diagnosen, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Risken att smittas är störst i de norra delarna av landet där skogssorken är vanligast. Bara i Norrbotten har de fått in 24 fall av sjukdomen för årets första halvår.

– Förra året var det 18 fall på hela året så vi är redan över, säger landstingets kommunikatör John Sandström.

Sprids via damm

Viruset sprids i djurens avföring och vidare till människan via dammpartiklar som vi andas in.

Symtomen – hög feber, illamående och buk-och ryggsmärtor – förväxlas ofta med influensa. Dessutom angrips njurarna. Men de allra flesta som insjuknar tillfrisknar utan kvarstående men efter en till två veckor.

För att undvika smittan kan man försöka stoppa sorkarna från att komma in i utrymmen där människor vistas, exempelvis sommarstugor, uthus och vedbodar.

Fakta – sorkfeber

  • Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorken.
  • Sorkfeber är i princip begränsad till områden norr om Dalälven, även om enstaka fall har rapporterats från andra områden.
  • Smittspridning från skogssork till människa sker framför allt via inandning av damm som förorenats av sorkars urin och avföring eller via direktkontakt med saliv, urin eller avföring.
  • Symtomen är hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips och ibland kan hudblödningar uppträda. Nästan alla tillfrisknar utan kvarstående men.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.