Foto: TT

Pappa får halva barnbidraget

Uppdaterad
Publicerad

I dag ändras reglerna för barnbidrag så att föräldrar till nyfödda får dela på bidraget.

– Om man vill att det ska gå till bara en av föräldrarna så fyller man i en blankett och talar om vem man vill att det ska gå till, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Barnbidraget har sedan det infördes på 1940-talet automatiskt betalats ut till mamman. Förra året fick drygt en miljon personer barnbidrag i Sverige, till ett värde av 24,7 miljarder kronor.

Förändringen som nu genomförs gäller för alla nyblivna föräldrar, oavsett om de lever ihop eller inte. Samtidigt blir det enklare för föräldrar till barn födda före 1 mars att få delat bidrag. Om barnet bor växelvis hos föräldrarna räcker det med att den ena föräldern vill dela barnbidraget.

– Tanken är att ha en könsneutral lagstiftning som likställer föräldrarna, säger Niklas Löfgren.

Även tillägget för den som har fler barn kommer nu att delas lika.

– Om du redan har två barn och får ett till så kommer hela flerbarnstillägget delas per automatik, även den delen som var för de tidigare barnen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.