Två tjejer var för duktiga – anklagades av motståndarnas tränare för att vara pojkar. Foto: SVT

11-åringar var för bra – anklagades för att vara killar

Uppdaterad
Publicerad

De elvaåriga flickorna spelade bra – något som fick ledare från två motståndarlag att ifrågasätta om de verkligen var tjejer.

Två elvaåriga flickor i ett fotbollslag i Skåne beskylldes för att vara pojkspelare under en turnering i Åhus. Ledare från två motståndarlag ska ha ifrågasatt de kortklippta tjejernas kön och sedan fortsatt med verbala påhopp på flickor och ledare.

”Oacceptabelt uppförande”

Tävlingsledare Bo Törnberg bekräftar det inträffade.

– Det var ett oacceptabelt uppförande mot unga tjejer. Om någon klubb beter sig så igen kommer den och ledarna att uteslutas ur turneringen för all framtid, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Har hänt förut

Enligt en av flickornas mamma är det inte första gången hennes dotter blir anklagad för att vara en kille i ett flicklag. Hon säger att dottern är en tuff tjej men att det är väldigt kränkande.

– Vi är vana vid att min dotter och en av de andra tjejerna i laget ofta blir påhoppade och beskyllda för att vara pojkar för att de är kortklippta, säger en av mammorna. Men detta gick över alla gränser, det var helt absurt, säger hon till Helsingborgs Dagblad.

Fortsatte under prisutdelning

Trakasserierna slutade inte efter den aktuella matchen utan tränaren ska också ha gått fram till tjejerna under prisutdelningen och demonstrativt fotat dem med sin mobilkamera.

Klubbarna har bett om ursäkt för händelsen och man säger att ledarna som anklagat flickorna för att vara pojkar ska stängas av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.