Foto: TT

Ilskna utbrott delas på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Udda strumpor. En person som kör sakta på en 90-väg.

I ett Facebook-event radas flera saker upp som kan resultera i ett ”psykbryt”.

Erik Axelson utanför Sunne startade eventet ”Minst 100 psykbryt innan midsommar” på Facebook som en motvikt till de träningsuppmaningar, med liknande formulering, som finns på nätet.

Eventet har vuxit snabbt.

– Det verkar finnas ett behov av att dela med sig av sina psykbryt. Folk verkar finna glädje i att läsa om andras och skriva om sina egna, säger han till TT.

Utbrott i text och bild

Deltagarna delar med sig av ”psykbryt” på enorma strumphögar som efter sortering bara ger fyra par. Att föraren i bilen framför kör för långsamt. Att någon struntar i att lägga kundpinnen på transportbandet i matbutiken. Eller att någon i sista stund klämmer in sig i en snurrdörr så att ”hela skiten stannar.”

Utbrotten, i text och ibland bild, följs av flera kommentarer.

– Folk är väldigt stöttande och peppande. Det är mycket smileys, hjärtan och kramar, säger Erik Axelson.

Han jobbar bland annat som komiker och ser humor i utbrotten.

– Man blir så irriterad för en kort stund att man glömmer bort de sociala reglerna för hur man ska uppföra sig. Det kan bli läskigt i ett tag men oftast blir det komiskt i efterhand, säger han.

Reflektera över ilskan

Henry Wising är psykolog och psykoterapeut i Göteborg och har bland annat ilskehantering som ett av sina områden. Till honom kommer personer som behöver jobba med sin ilska, såväl hemma som på jobbet.

De som har svårt för att uttrycka känslor kan må bra av att formulera dem, enligt Henry Wising.

Samtidigt handlar det om att reflektera över ilskan, att räkna till tio och tänka efter.

Kanske på föraren som kör så där långsamt.

– Man vet inte vad orsakerna är. Det kan vara en person som har varit med om en trafikolycka som är vettskrämd för att köra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.