Foto: TT

Indraget körkort stoppar åtal för rattfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Den som har fått körkortet återkallat efter misstanke om grov rattfylla kan inte åtalas för brottet, anser Helsingborgs tingsrätt och avvisar två åtal för grovt rattfylleri.

Rätten hänvisar i två fall till Högsta domstolens avgörande om skattebrott i somras, då HD slog fast att det strider mot Europarätt att påföra skattetillägg och sedan även döma en person för skattebrott,uppger Dagens Juridik.

En man och en kvinna, i varsitt mål, hävdar att åtal mot dem om grovt rattfylleri inte kan prövas eftersom deras körkort har återkallats.

”Om tiden är mogen för ett åsidosättande av ordningen med dubbla förfaranden när det gäller sanktioner för gärningar på skatteområdet, är den det också när det gäller sanktioner på trafikområdet”, skriver tingsrätten, enligt Dagens Juridik.

Enligt domstolen ska en körkortsåterkallelse räknas som ett straff, vilket gör att personerna inte också kan åtalas för den grova rattfyllan. Det skulle strida mot förbudet om dubbelbestraffning.

Fakta: Dubbelbestraffning

 * I juni i år slog Högsta domstolen (HD) fast att en skattefuskare som tvingats betala skattetillägg inte får åtalas i domstol för samma fusk.

 * Enligt Högsta förvaltningsdomstolen gäller även det omvända – den som har åtalats får inte påföras skattetillägg.

 * Grunden är att så kallad dubbelbestraffning, att samma sak prövas i två parallella förfaranden, är förbjudet enligt Europarätten.

 * I juli konstaterades att förbudet skulle gälla retroaktivt tillbaka till 2009.

 * Omkring 2 000 domar om skattebrott granskas nu av riksåklagaren, som ska bedöma om de kan vara felaktiga. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.