Inga hormonrester i svenskt kött

Publicerad

Efter alla matskandaler kommer nu en positiv nyhet på området: mat från svenska djur innehåller inga otillåtna halter av läkemedelsrester. Men den danska fläskfilén finns det fortfarande all anledning att se upp med.

Det är Livsmedelsverket som under 2013 undersökte 4 971 prover från levande djur och animaliska livsmedel. Inga prover innehöll otillåtna halter av läkemedelsrester. Även för främmande ämnen som tungmetaller, andra miljöföroreningar och mögelgifter är halterna låga.

– Resultaten visar sedan flera år att företagarna följer reglerna för läkemedelsanvändning till livsmedelsproducerande djur och att hormoner i tillväxtfrämjande syfte inte används i Sverige, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Resultatet gäller dock bara för det kött som producerats i Sverige.

TT: Men hur ser det ut med den danska fläskfilén, till exempel?

– Kontrollprogrammet är likadant inom hela EU. Reglerna är desamma, men varje land kontrollerar sin egen produktion. Så de här resultaten gäller bara det kött som produceras i Sverige. Men bara hälften av det nötkött som säljs i svenska butiker kommer från Sverige. I den danska kontrollen har man upptäckt hormoner, så det gäller att vara uppmärksam på var köttet är producerat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.