Peter Rawet, ekonomijournalist SVT Foto: SVT

Ingen lek med spel

Uppdaterad
Publicerad

Hur länge kommer det att svänga om spelsuccén ”Candy Crush Saga” och kan speltillverkaren King göra om grejen med ett annat spel? Det är några av frågorna som SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet ställer sig.

När spelföretaget King börsnoteras i New York är värdet på hela bolaget satt till svindlande 46 miljarder kronor. För samma pengar kan man köpa klassiska svenska storföretag som Skanska, Electrolux och StoraEnso med tusentals anställda och årtionden av historia.

Men det lilla spelföretaget King med knappt 700 anställda har på bara några år nått deras värdering – hur är det möjligt?

Jo företaget har en hit – ett spel som har slagit världen med häpnad och fått dryga fyrahundra miljoner spelare – varje månad. Men hur länge svänger det om ”Candy Crush Saga” som hitten/spelet heter? Kan King göra om grejen med ett annat spel, eller förpassas bolaget till ”one-hit-wonders” kyrkogård?

Nästan alla ägg i samma korg

Av Kings 180 spel tjänar bolaget nästan 8 av 10 kronor på just ”Candy Crush Saga” – ett spel som är gratis. Det King tjänar pengarna på är att man köper tillbehör, men det gör bara 4 av 100 spelare. Det gäller alltså att få denna relativt lilla grupp att fortsätta ösa på med köp i spelet.

Tittar man på de senaste siffrorna så verkar intresset svalna eftersom försäljningen har vikt ner, visserligen från en hög nivå, men spåren förskräcker från liknade börsintroduktioner.

Minns någon spelföretaget Zynga med hitten ”Farmville”? Det bolaget har fått se sitt börsvärde halveras i takt med att intresset slog i kaklet och begravts på ”one-hit-wonders” kyrkogård.

Svenska spelundret?

King har beskrivits som en del av det svenska ”spelundret”. Men hur svenskt är företaget förutom att en del ledande personer med svensk bakgrund kommer att bli stenrika vid börsnoteringen?

Det är inte på St: Eriksgatan i Stockholm det noterade företaget är baserat – för King är ett irländskt företag med adressen Wilton Place i Dublin. Varför kan vi inte fråga bolaget eftersom de inte vill säga något innan aktien noterats. Men i prospektet till New York-börsen är bolaget tydligt – det handlar om att hålla nere skatten. Huvudkontoret ligger för övrigt i London, England.

En viktig fråga är varför bolaget överhuvudtaget vill att man ska kunna köpa och sälja deras aktie på en marknadsplats, en så kallad börsnotering. Företaget gjorde en vinst på närmare 4 miljarder kronor förra året och ägarna har redan lyft ut miljarder ur företaget. Så sent som den sjätte februari i år tog de ut 1,4 miljarder kronor i utdelning.

Gäller att ”casha hem”

Vet ägarna något som vi andra är okunniga om? En sak är i alla fall säker och det kan nog historien från förra gången som it-aktier toppvärderades ge en ledtråd om: Aktier kan falla i värde – och det snabbt.

Flera svenska delägare kommer från det då geniförklarade bolaget Spray. En viktig lärdom var att ”casha hem” – ta in riktiga pengar och inte lita på att rikedomen skulle bestå utifrån uppblåsta aktiekurser.

Början för King har varit som en saga, du vet: ” Det var en gång...”, men om slutet skall bli ”... och så levde de lyckliga i alla år”, är högst osäkert. Risken finns för ett ”game over”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.