default_caption

Det blir ingen tågstrejk

Uppdaterad
Publicerad

Medlarnas bud gick hem. Fackföbundet Seko och arbetsgivarparten Almega har kommit fram till en uppgörelse.

Medlarna lämnade vid 15-tiden ett förhandlingsbud till parterna i tågkonflikten. Svaret har kommit: parterna är överens. Det blir alltså ingen strejk i tågtrafiken, rapporterar SVT:s utsände reporter Göran Ågren.

Almega: ”tog vårt ansvar”

Avtalet gäller, enligt Almega, från 1 april 2013 till den 31 mars 2016 och innebär en uppräkning av lönerna med 6,8 procent under tre år. Parterna har även enats om en ny formulering rörande föräldraledighet, där det kommer att ges ersättning för upp till sex trettiodagarsperioder.

Strejk i kollektivtrafiken

– Efter Sekos och Kommunals hot mot trafiken, som riskerade att allvarligt drabba tredje man, har nu spårtrafikföretagen tagit sitt ansvar och gått Seko till mötes på flera områden, skriver Almegas vd Jonas Milton i ett pressmeddelande.

Seko: ”vi är väldigt stolta”

Seko betecknar uppgörelsen som ”en stor seger” och i ett pressmeddelande säger förbundsordförande Janne Rudén att man är stolta över att kunna skydda sina medlemmar mot avtalsdumpning.

– Det skapar en trygghet. När det kommer in nya företag som vinner upphandlingar har vi säkrat att det det värde man har i sitt avtal ska övergå till den andra arbetsgivaren, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko, till SVT.

Förbundsordföranden Janne Rudén är främst nöjd med att avtalet är uppsägningsbart varje år och att en lösning har nåtts för Sekos medlemmar vid Götalandståg.

Även fackförbundet ST enades i dag om ett treårigt avtal inom området spårtrafik med Almega. Avtalet ger 6,8 procent under tre år och berör omkring 3.000 medlemmar i ST.

Fakta: Avtalet mellan Seko och Almega

* Avtalet löper på 36 månader, från den 1 april 2013 till den 31 mars 2016. Avtalet innebär en uppräkning med av lönerna med 6,8 procent för hela perioden, men är uppsägningsbart varje år.

* Löneökningar enligt följande. År 1: 2,7 procent, år 2: 1,8 procent och år 3: 2,3 procent

* Parterna har även enats om en ny formulering rörande föräldraledighet, där det kommer att ges ersättning för upp till sex trettiodagarsperioder.

* Två gemensamma arbetsgrupper ska också bildas: En ska se över frågor om hot, våld och ensamarbete. En annan ska arbeta för att bättre anpassa villkoren i kollektivavtalet till grupper inom olika verksamhetsområden.

Källor: Seko och Almega (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet