Kritik mot Sverige i FN-förhör

Uppdaterad
Publicerad

Flera medlemsländer i FN vill se en oberoende institution som övervakar mänskliga rättigheter i Sverige. Det på grund av en ökad mängd hatbrott liksom etnisk diskriminering.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är oerhört viktigt att Sverige står upp för mänskliga rättigheter.

– Vi måste vara ärliga och säga att vi har problem i Sverige med hatbrott. Nu får vi ta till oss den kritik vi fått och analysera den, säger han.

Annika Söder, kabinettssekreterare på utrikesdepartementet, var Sveriges representant på plats i Genève i samband med förhöret i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Representanter för de olika länderna fick ge sin syn på situationen i Sverige och förslag till lösningar.

Granskningen, som är den andra som Sverige genomgår, innehåller svidande kritik på flera områden. Bland annat:

 * Ökad förekomst hatbrott mot minoriteter som muslimer, romer och judar i Sverige.

 * En ökning av sexuellt våld mot kvinnor.

 * Från bland annat norskt håll ifrågasätts det långsamma arbetet med att ta vara på samernas rättigheter.

Viktig kritik

– Det är alltid viktigt att ta emot synpunkter och kritik. Det många länder tog upp var ju diskriminering och olika typer av fobi som islamofobi. Det tror jag många länder själva upplever som problem och vill få bukt med, säger Annika Söder till TT.

TT: Är kritiken befogad?

– Jag tror de flesta länder som tog upp detta har liknande problem. Regeringen har dragit igång väldigt många saker sedan den tillträdde kring hatbrott och olika fobier. Det blir som ett slags stöd för allt som vi har tänkt att göra. Det känns som att vi är på rätt spår, säger hon.

Ett flertal länder framförde i sina kommentarer att Sverige bör inrätta en nationell institution som övervakar mänskliga rättigheter. Redan 2010 vid förra granskningen framfördes ett sådant önskemål.

– Det finns två utredningar som ligger på regeringens bord och det finns inget beslut ännu, säger Annika Söder.

Förvånande

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet ser dock en sådan institution som det allra viktigaste steget för Sverige att ta när det gäller MR-frågor.

Han finner det ”konstigt och förvånande” att den inte redan är på plats.

– Många kommuner och myndigheter har inte kompetens i de här frågorna, säger Gabelic till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.