Den 29 juni föll det stora regnmängder i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Kallt – men inte ovanligt kallt

Uppdaterad
Publicerad

Med de senaste veckornas regn och kyla är det lätt att tro att vi i år haft det sämsta junivädret i mannaminne, men riktigt så illa har det inte varit.

Värmen i början av månaden lyfter statistiken och gör att juni endast blev något kallare än normalt i större delen av landet. Det är bara två år sedan juni var kallare än årets i så gott som hela landet.

– Alla tror att det har varit så hiskeligt kallt, men det är bara de senaste två-tre veckorna egentligen, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

I början av månaden var det tio dagar med högsommarvärme. Varmast medeltemperatur under juni hade Hallands väderö i nordvästra Skåne, på 16 grader.

Rekordkall midsommar

Men samtidigt som det var varmt drog flera regnväder över landet. Mest regn på ett dygn, 45 millimeter, fick Tjåkaape i mellersta Lappland den 9 maj. Den 7 maj slog nästa 8.000 blixtar ner över landet. Och midsommar var en besvikelse.

– Just midsommar är en av de kallaste vi haft genom tiderna med en maxtemperatur på 18 grader. Men folk verkar vara luttrade, man vet att junivädret är opålitligt, säger Per Stenborg.

Men framöver finns ljusglimtar.

– Det finns inget stabilt högtryck i sikte, men det blir ändå varmare.

Läs Per Stenborgs månadskrönika om junivädret här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.