Integrationsministern förstår kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsminister Erik Ullenhag har förståelse för kritiken – men även för att flyktingar som kommer till Sverige tar chansen att flytta till större städer när de får möjligheten.

– Vi behöver titta på vad man flyttar till. Är det så att man får en bra start i Sverige och sedan flyttar till jobb i Malmö eller Stockholm, som det periodvis har varit, då är det ur integrationssynpunkt inget problem därför att nyckeln in är jobb och det svenska språket. Men det är samtal jag för med kommuner och hela tiden ser över.

– Sedan förstår jag kommunpolitikers ingång här – ser man till att livet blir bra i en mindre kommun så är sannolikheten också större för att man väljer att stanna. Men man brottas med en utmaning och det är de flyktingar som kommer till vårt land och kommer från större städer, ja då har storstäder en dragningskraft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.