Irena Pozar. Foto: Nyheter24

Irena hotades på nätet – man dömdes till böter

Uppdaterad
Publicerad

Irena Pozar polisanmälde de grova och sexistiska kommentarerna som en anonym Facebookanvändare skrivit under hennes krönika. Mannen kunde spåras och dömas för ofredande. Den ovanliga domen ger hopp om att fler ska agera mot näthat.

Irena Pozar, krönikör på Nyheter24, skrev i mars en krönika om hur feministiska män ska agera och bete sig. Eftersom ämnet engagerar hade hon förväntat sig en del kritik – men ett par kommentarer var så grova att hon till och med valde att polisanmäla dem.

”Men jämställdhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv. Det bästa man kan göra för jämställigheten i Sverige är att gå ut med ett baseballträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk.”  och”Det är sexistsiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister”, skrev Facebookanvändaren.

Medier

Irena: Väldigt obehagligt

– Det var väldigt, väldigt obehagligt. Jag har blivit kallad både det ena och det andra eftersom jag jobbar med det jag gör och är ung kvinna. Men det här var väldigt grafiskt och han använde sig av mitt namn när han skrev det. Det var jättejobbigt att läsa, säger Irena Pozar.

Kommentarerna var skrivna av en anonym Facebookprofil, men Irena Pozar lyckades få fram vilken ip-adress de kom ifrån. Med hjälp av den kunde polisen spåra varifrån kommentarerna kom och gripa en man.

Dömdes till böter

Mannen erkände i förhör att han skrivit en del av sakerna men nekade till brott med hänvisning till yttrandefriheten. I fredags dömdes han i Stockholms tingsrätt till ofredande för en av kommentarerna och får betala böter och skadestånd på 5.000 kronor.

– Det känns jättebra. Jag trodde att polisen skulle vifta bort det men de tog det verkligen på allvar. Det gjorde också att jag orkade fortsätta. Polisen sade också att det var ganska ovanligt att man kunde få fast dem som skrivit och lade verkligen mycket tid på det, säger hon.

Ovanligt att fall går till domstol

Åklagare Ulf Blendow, som väckte åtal i fallet, bekräftar att det inte är särskilt ofta polisanmälningar om näthat går till domstol.

– Det är inte så ofta vi får det på vårt bord, men det betyder inte att kränkningar på nätet inte händer ofta. Många låter saker och ting bero. Många journalister vet att de får ta mycket stryk när de sticker ut hakan, säger han och fortsätter:

– Vi har en yttrandefrihet och den är grundlagsskyddad, sedan får man ta hänsyn till om man har gått över den gränsen.

”Kan fungera som ögonöppnare”

Att någon som skriver anonymt överhuvudtaget spåras upp av polis och kan dömas är ovanligt, enligt Sebastian Caicedo Gordh, jurist och utredningsansvarig på institutet för juridik och internet. Det här är första fallet han hört talas om. Domen är inte prejudicerande och kan komma att överklagas, men Sebastian Caicedo Gordh hoppas ändå att den kan komma att få effekt.

– Det är tyvärr väldigt vanligt i dag att polisen lägger ner förundersökningar om näthat. Då blir intrycket att det inte är någon idé att anmäla. Jag hoppas att den här domen funkar som en ögonöppnare och ger utsatta större förtroende för rättsväsendet, säger han.

”Domen visar att det inte är okej”

Sebastian Caicedo Gordh hoppas att domen ska uppmärksamma folk på att det går att få till fällande domar om näthat mot de som skriver kränkande kommentarer på nätet – även om de gör det i falskt namn.

– Domen visar att det här är faktiskt inte okej. Det finns en vitt spridd bild att det är mer okej att kränka människor på nätet och det här visar att det kan straffa sig att skriva sånt här.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet