”Ni blir terrorns fotsoldater”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan chockades världen av brutala bilder på journalisten James Foleys avrättning. Avsändare var terrorgruppen IS:s väloljade PR-maskin.

– Jag bröt ihop när jag hörde nyheten, berättar frilansfotografen Sebastian Meyer för SVT.

Han kände James Foley, de är båda amerikanska frilansare och arbetade i samma områden under många år.

Medier

– Att filmen skulle få spridning över hela världen är precis vad IS vill. Man riskerar att bli terrorns fotsoldater genom att publicera de fruktansvärda bilderna, säger Sebastian Meyer.

Twitter förbjöd

Men bilderna på journalisten James Foley, på knä iklädd guantanamo-orange tröja, framför sin bödel spreds som en löpeld över världen. Twitter beslutade att förbjuda filmen. Ett ovanligt tilltag av mediejätten, som många gånger kritiserats för att göra tvärtom – ge grönt ljus för kränkande och våldsamt material som sprids på plattformen.

Polisen i London gick ut med en varning till allmänheten om att det är olagligt att sprida avrättnings-filmen. I ett uttalande säger polisen att det kan vara ett brott mot landets anti-terrorlagar att sprida eller ta del av extremistiskt material.

Ångrar filmen

I Sverige gjorde medierna olika bedömningar. Aftonbladet gjorde ett stort uppslag med rubriken ”Här avrättar de honom” med stor bild på Foley strax före IS-medlemmen i svart dräkt skär halsen av honom. Tidningen la också upp en del av filmen. En publicering som ställföreträdande ansvarig utgivare Lena Mellin ångrar.

– Vi tog bort filmen ganska snabbt, vi kunde ha agerat bättre. Rörliga bilder har så mycket större impact än stillbilder.

– Det här är en propagandafilm som skulle sprida skräck och det måste medierna vara tydliga med. Där borde vi varit bättre med att göra tydligt början.

Men kritiken om att tidningar som publicerar foton på Foleys avrättning agerar megafon åt IS slår hon bort.

– Jag har väldigt svårt att tro att man går en organisations ärenden om man berättar att de skär halsen av folk, säger hon.

”Vill inte spela med”

Tittare som vände sig till SVT fick inte se en enda bild på James Foley strax innan han avrättas – varken delar av filmen eller foton. Istället valde SVT att visa äldre bilder på frilansjournalisten med kamera i handen, tagna innan han kidnappades i november 2012.

– Vi vill inte spela med i IS:s spel, syftet med filmen är att avskräcka, säger Ulf Johansson som är ansvarig utgivare.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, gjorde tvärtom och publicerade bilderna.

– Man kan inte förvänta sig att läsarna förstår ondskan om man man inte synliggör den, säger han.

Dessutom tycker han inte att SVT håller en rak linje. Bland annat visade Agenda bilder på hur IS avrättar människor. Dock inbäddade i historien om IS:s pr-maskineri.

Terrorns pressevent

Frilansfotografen Sebastian Meyer säger att mediernas beslut om att visa bilderna på James Foley strax innan han mördas är enorm svåra.

– Hur rapporterar man från ett pressevent organiserat av en terrororganisation? Det är precis det som James Foleys död är.

Samtidigt vill Sebastian Meyer att medierna rapporterar, ansvarsfullt. Men han slogs av en sak när han såg den massiva rapporteringen om kollegans död i veckan.

– Det var först när en västerländsk, vit journalist drabbades av IS brutalitet som medierna vaknade på allvar. Vi måste komma ihåg att tusentals oskyldiga mördats före honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet